Архів новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Жовтень 2017
 

Реклама

Боятися треба не порчі, а гріха маловір’я | Газета 7 Днів

Боятися треба не порчі, а гріха маловір’я

12.10.2017 11:56

У нашій редакційній пошті останнім часом назбиралося чимало запитань читачів газети, які стосуються духовного життя і церковних канонів. Відповісти на найбільш поширені з них ми попросили настоятеля храму Всіх Волинських святих протоієрея Михайла ЖАРОВСЬКОГО.

Живемо з чоловіком уже третій рік. Обоє здорові, вже не раз медичне обстеження проходили, а діток немає. Чи не підкажете, які молитви читати і до кого молитися, щоб завагітніти?

Анна П.

– Для того щоб завагітніти, найперше треба привести в порядок своє життя через таїнство сповіді і святого причастя. Очистивши себе від скверни гріховної, необхідно молитися до Божої Матері, просити в неї допомоги. Перед зачаттям читають акафіст до Божої Матері перед її іконою «Нечаянная Радость». Перед читанням акафісту подружжю необхідно взяти благословення у духівника, тобто того священика, який служить у храмі, до якого вони ходять на богослужіння. Молитов до Божої Матері багато, казати або ж читати можна будь-які з них і додавати прохання своїми словами. Та найважливіше – слід мати постійний намір жити в Бозі, ходити до храму Господнього, приймати таїнства церковні і мати непохитну віру в те, що все, потрібне для спасіння душі і для земного щастя, пошлеться Богом.

У мого тата, який помер п’ять років тому, наприкінці жовтня день народження. Ми з мамою і сестрою щороку в цей день провідуємо його могилу. А тепер не знаю, як вчинити, бо ношу під серцем дитину, а кажуть, що вагітним не можна ходити на кладовище. Чи правда це? 

Вікторія ПОЛЯНСЬКА

– Усе це людські забобони, бо в церкви немає ніяких заборон для вагітних щодо відвідування кладовища. Треба пам’ятати, що в Бога немає мертвих, у Бога – всі живі. Тому люди, в тому числі й вагітні жінки, йдуть на цвинтар, щоб пом’янути християнську душу, помолитися за неї. Це наш християнський обов’язок. Втім, якщо вагітна жінка почуває себе некомфортно серед могил, вона може пом’янути душі близьких людей у храмі, помолитись за упокій і поставити свічку.

Моя знайома кожного тижня носить свою семимісячну дочку до причастя. З якого віку і як часто треба причащати дитину? 

Катерина СТРАТЮК

– Перше причастя дитини, як правило, відбувається, коли в сороковий день мама з немовлям приходить до церкви, щоб над дитям прочитали молитву входу в храм. Дитинку воцерковляють і в той же день на літургії причащають. 

Як часто причащати діток? Можна хоч і щодня, якщо є така можливість. Бажано, щоб батьки обов’язково приносили своїх дітей до причастя щонеділі. При цьому було б добре, щоб і самі вони причащалися. Адже, як вчать святі отці, кожна людина має причащатись якомога частіше. Але ми повинні прагнути не до кількості, а до якості, отож треба сумлінно готуватися до кожного таїнства причастя.

Коли я прибирала на площадці, побачила біля вхідних дверей клубок волосся. Розповіла про це сусідці, а та каже, що то хтось спеціально підкинув, щоб у мене все, як у тому клубку, було заплутано. Сусідка сказала, що це мені поробили. Що тепер діяти? 

Ольга К.

– Насамперед піти до сповіді і покаятись у своєму маловір’ї. Бо сказано ж у 26-му псалмі, який співають під час хрещення: «Господь просвітлення моє і Спаситель мій, кого мені боятись? Господь Захисник життя мого, кого мені страшитись?» Отож усі страхи, пов’язані з порчами, є безпідставними. Хоча навіть серед вірних християн трапляються люди (особливо жінки), які вірять у те, що причиною їхніх бід і негараздів є хтось (відьма, зла сусідка і т.д.), але не їхнє гріховне життя. Диявол же використовує цей марний страх для того, щоб відволікти людину від духовної праці і покаяння, посіяти в її серце підозру, ворожнечу, змусити шукати різні «чарівні засоби» відводу порчі, а відтак ще більше зв’язувати себе з нечистими силами. Боятися треба не порчі і ворожок, а гріха маловір’я. Адже апостол Павло каже: «А все, що не з віри, – гріх» (Римлян 14:23).

Багато говорять про те, що необхідно щеплювати дітей, бо в іншому разі їх просто не будуть пускати ні в дитсадки, ні в школи. Цікаво, як церква ставиться до вакцинації дітей? Чи потрібно від неї відмовлятися?

Світлана ПРИШЛЯК 

– Церква на щеплення дивиться так само, як і на будь-яку медичну процедуру. Тому не засуджує вакцинацію, оскільки ця процедура належить до компетенції лікарських структур і не є чимось таким, що служить загрозою для душі людини. З іншого боку – не закликає до щеплення. Це питання повинні вирішувати винятково батьки. Разом з тим, в сучасному світі епідеміологічна ситуація вкрай важка. Саме через це люди змушені вакцинуватися від тих чи інших хвороб. Але рішення «за» чи «проти» вакцинації дітей, ще раз наголошую, повинні приймати батьки дитини, які відповідають за її здоров’я.

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Коментарі

Галина

В наш час дуже поширеним стало страхуваня життя, особливо від нещасного випадку. Одна моя знайома каже, що цього робити не варто, це гріх, бо в Біблії не прописано. А як Ви ставитеся до страхування?

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
6 + 7 =
More information?

Реклама

Опитування

Чи стала Європа ближчою рівнянам завдяки безвізу