Архів новин

Реклама

Ті, хто стукає у ваші двері | Газета 7 Днів

Ті, хто стукає у ваші двері

12.01.2018 06:59
Переглядів:341

Впускати їх чи ні? І куди вони насправді стукають – у двері чи в душі? Саме з питання про місіонерів різних протестантських церков, а особливо Свідків Єгови, які постійно ходять по оселях рівнян та настирливо стукають у їхні двері, розпочалась наша нинішня розмова з архієпископом Рівненським і Острозьким Іларіоном.

– Владико, після вашого останнього інтервю для газети «7 днів» до редакції потелефонувала рівнянка Віра Смирницька і попросила задати таке питання: «Дуже настирливо стукають у двері різні місіонери. Запрошують на свої служіння. Дають свої журнальчики, брошурки, листівочки. Я – православна і не хочу міняти віру. Разом з тим незручно виганяти людей. Як на них реагувати? І що робити з тою літературою, яку вони залишають? У мене в прихожій на полиці вже зібралася добра купка літератури від Свідків Єгови. Я боюся викидати її в смітник, адже на ній є зображення Бога».

– Сьогодні у світі є дуже багато різних християнських конфесій і течій. Традиційно церква розподіляється на західну і східну – римо-католицьку і православну. Це розділення відбулося після 1054 року («Велика схизма» – остаточний розкол християнської церкви на католицьку під проводом Папи Римського та православну під проводом Вселенського Патріарха Константинопольського – ред.)Але з того часу церква постійно працює над тим, щоб об’єднатися.

Дуже негативно позначилась на цьому процесі подія з виокремлення протестантів з римо-католицької церкви. Всі знають ім’я Мартіна Лютера. Він був одним з перших ініціаторів відокремлення. В цьому є певна провина тодішньої церкви, яка в ті часи була надто політизована. Та процес, як кажуть, пішов, і ось від того часу протестанти встигли поділитися на ще багато різних конфесій. Потім був період, коли цей розподіл припинився, але паралельно з традиційними протестантантськими общинами почали разом з’являтися дуже багато кривотлумачів. Не тільки в протестантизмі, а й у православній церкві теж були і досі виникають багато сект. Ось нещодавно в Чернівцях почала діяти така секта. Хоча я би навіть не вживав тут слово «секта», бо це деструктивний культ, так звана «АллатРа». Нічого доброго, крім негативу, він у собі для людей не несе. Зате вносить в їх життя розруху, а в сімї – розбрат.

Тобто сьогодні крім традиційних християнських течій є деструктивні культи. Якраз до таких і належать Свідки Єгови. Якщо проаналізувати богословський аспект, то вони не мають нічого спільного з християнами. Зрештою, вони ж не вірять, що Ісус Христос – син Божий. То як при цьому вони можуть називати себе християнами? Тому прихильники цього культу й називаються себе Свідками Єгови.

Найкраща порада для спілкування з цими людьми – уникати їх і не вступати з ними в полеміку. Тому що вони в абсолютній більшості своїй зазомбовані. Для цього використовують різні засоби, в тому числі й усякі сучасні психологічні прийоми. Оця людина, яка ходить по квартирах з брошурками, – зазомбована. Дуже важко достукатись до її душі, аби вона зрозуміла, що помиляється. Тому, ніж сперечатися з нею, краще взагалі не впускати її в дім. Просто треба ввічливо зачиняти двері перед такими людьми і при цьому твердо стояти на своєму: ми не потребуємо вашого духовного кормління.

Якщо вони все ж поклали свою літературу в поштову скриньку чи засунули в двері, ці папери можна спалити, тут не буде ніякого гріха. Навіть православні ікони, якщо вже вийшов їхній термін чи вони були на папері, а він почорнів, поцвів, зотлів, ми спалюємо. З молитвою, звичайно, бо це ікона. Але зображення, яке нам пропонують Свідки Єгови, не має статусу ікони. Це звичайні біблійні картини. Не буде абсолютно жодного гріха, якщо їх спалити чи здати в макулатуру на переробку.

– Чи може священик бути учасником соціальних мереж, виставляти свої фото в інтернеті? – запитують наші читачі.

– Я б тим, кого зацікавило таке питання, нагадав світ дві тисячі років тому. Тоді теж були певні засоби комунікації. Одним з найбільш поширених був амфітеатр, у якому відбувалися не тільки бої гладіаторів, але й засідання сенату чи збори. Виходили сенатори, громадські діячі, виголошували промови. Хіба це не той самий Фейсбук, але тільки наживо? Не через електронну мережу, а через особистий контакт. Немає гріха у спілкуванні священика з паствою через соціальні мережі. Але як тоді, так само і тепер: чи наживо, чи через інтернет міг і може проповідувати єретик або ж людина, яка посилає до співрозмовників негативне звернення. Неважливо, через які канали, але до людей можна доносити як негатив, так і позитив. Згадаймо проповідь апостола Павла та інших апостолів, які проповідували в амфітеатрах. Згадаймо подвиг мучеників, коли їх страчували на арені і вони мужньо приймали смерть. У перекладі з грецької «мученик» означає «свідок». Тобто вони не боялися свідчити правду і віддати своє життя заради якогось твердження. Це було найбільшим свідченням справжності їхніх переконань, того, що ти віриш в це, отже це – істина. І така жертовність надихала багатьох язичників. Вони в одну мить приймали християнство, і самі ставали мучениками. Чому було так багато мучеників у перші віки християнства? Бо церква тільки починала своє існування, і до них зверталися, щоб вони молили Господа за нас. Тому, якщо взяти сучасні засоби спілкування, то хіба важливо, які вони? Важливі ті, в яких ми говоримо правду. Якщо саме такий засіб комунікації допомагає проповідувати, доносити до людей істину, то, звичайно, він корисний. А коли, навпаки, через цей засіб ми брешемо, злословимо, осуджуємо людей, то, звичайно, наслідки цього – негативні. Тому я раджу всьому духовенству, зокрема священикам нашої єпархії: якщо вже вони реєструються в соціальних мережах, нехай будуть дуже обережними. Бо разом з добрим там можна схопити багато негативу.

– Чи обов’язково носити натільний хрестик? – питає мама дитини, яка загубила вже другий хрестик.

– Саме хресне знамення має надзвичайно важливе значення. Хрест символізує наше єднання з Богом. На хресті Спаситель помер, а потім воскрес. Хрестом Господь переміг найбільшого людського ворога – диявола. Тому це вже навіть не просто традиція. Це важливий обряд, символ, коли ми на собі носимо знамення хреста, тобто натільний хрестик. Хто має таку можливість, то я не просто раджу, я наполягаю, що його треба носити. Якщо, не дай Бог, у вас його зірвали, вкрали чи ви загубили свій натільний хрест, то це не так страшно. Бо ознака віри має бути в нас не тільки в натільному хрестику, а найперше – у нашому серці, нашій душі.

Був такий випадок у перші віки християнства. Одного святого, перед тим як стратити, запитали: «А як ти докажеш, що Христос з тобою? Ми цього не бачимо». Він відповів, що Христос у його серці. Щоб насміятися над ним, його замучили та вбили, а потім вирізали з грудей серце. Так от, Господь дав велике чудо, коли розрізали серце цієї людини. Всередині чітко було видно знамення хреста. Навряд чи це значить, що так є і зараз у всіх християн. То був такий символічний момент, щоб осоромити тих, хто не вірив у Христа, хто знущався над християнами.

Якщо є можливість, носімо на собі хресне знамення. Та разом з цим пам’ятаймо, що Господь має бути в нашому серці і в нашій душі. І ознакою того, що ми справжні християни, є не зовнішня атрибутика, а наші добрі справи. Добро, яке ми робимо. Любов, яку ми проявляємо у ставленні до нашого ближнього. Господь у Євангелії часто наголошував: якщо ти кажеш, що любиш Бога, але не любиш ближнього, ти брешеш. Як ти можеш любити Бога, якого не бачиш, якщо ти не любиш ближнього, що є живим образом Бога? Тому любов, добрі справи – це живий доказ того, що ми християни.

– «Я народився в піст, – написав до нас читач Сергій Війтенко. – І що мені – не святкувати через це день народження?»

 – Перше. Багато святих отців наголошують, що піст – це духовна весна для нашої душі. Це означає, що в піст разом з обмеженням жирних страв треба обмежувати себе від творення зла. Треба творити добро, любити Бога, любити одне одного. Головне нам не їсти один одного. Маєш можливість постити строго – дотримуйся посту строго. Нема такої можливості, роби так, наскільки тобі дозволяє твоя ситуація чи твоя зарплата… Друге. А хіба в українській кухні мало корисних пісних страв? Кому-кому, а нам, українцям, є що смачно поїсти і в піст, і не в піст. Насамперед треба розуміти саме значення посту. Якщо ми ставимося до нього з повагою, якщо для нас це духовне відродження, то ми обов’язково самі зрозуміємо, як поводитися в тій чи іншій ситуації.

 Вітаю всіх, хто читає цю добру газету, з різдвяними святами. Бажаю, щоби з Божою допомогою редакція газети «7 днів» і надалі працювала так гарно, як досі. Це вже не тільки моя, а спільна думка всіх наших парафіян, що у «7 днів» – злагоджений колектив, завжди актуальні новини і найбільш об’єктивна інформація, яка не сіє в умах людей тої морально-духовної руйнації, яку, на жаль, можна побачити нині в багатьох ЗМІ. Я завжди відзначаю, що не треба робити сенсації на негативі, а найперше подавати позитивні новини, які більше укріплюють віру. Бо коли ми в цей складний для суспільства, політики та економіки час ще й зневіримося, нам буде значно важче долати нелегкий шлях до доброго майбутнього, яким сьогодні йде наша держава і, зокрема, наша церква. Бажаю колективу «7 днів» на цьому шляху гарної праці, Божого благословення і успіхів.


7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Коментарі

Афанасьєв Сергій

Називати представників іншої релігії "зазомбованими" це образа на релігійному грунті.
В науці немає терміну "деструктивний культ".
Фактично подібні терміни церква взяла з россійської пропаганди, яка в Україні недоречна і небезпечна.

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
4 + 10 =
More information?

Реклама

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?