Рівненська лікарка радить харчуватися без фанатизму | Газета 7 Днів

Рівненська лікарка радить харчуватися без фанатизму

19.01.2019 14:46
Переглядів:209

У холодну пору року ми частіше відчуваємо бажання поїсти, охочіше смакуємо ситними і не завжди корисними стравами. А між основними прийомами їжі нерідко виникає бажання побалувати себе чимось смачненьким, солоденьким. Чи справді апетит змінюється залежно від сезону і як обрати правильну методику харчування, щоб і потреби свої задовольнити, і не нашкодити здоров’ю? Про це наша розмова з лікарем-гастроентерологом обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені В. Поліщука Оксаною МАНІКОВСЬКОЮ.

– Пані Оксано, чим викликані сезонні зміни апетиту? 

– У холодну пору року справді відбувається його збільшення. Насамперед це пов’язано з гормональним фоном. Взимку день коротший, а ніч довша. Саме вночі, під час сну виробляється гормон мелатонін, який стимулює апетит. Крім того, взимку дні переважно похмурі, більшу частину часу ми проводимо в приміщеннях. Тож наш організм нерідко потерпає від нестачі вітаміну Д, який виробляється саме під впливом сонячних променів. Це теж може бути причиною посилення апетиту, адже організм намагається поповнити нестачу. Малорухливий спосіб життя теж провокує апетит.

Можливо, ви помічали, що взимку частіше хочеться з’їсти щось жирніше, «важче». В білкових продуктах міститься амінокислота триптофан, яка відповідає за синтез серотоніну – «гормону радості». Взимку його не вистачає, тому організм і вимагає саме такої їжі. А для синтезу серотоніну необхідна ще й глюкоза. Тому потішити себе солодким найчастіше хочеться саме взимку. 

– Як справитися з цим дефіцитом?

– Аби компенсувати нестачу вітаміну Д, слід вживати продукти, багаті цим компонентом. Це перед­усім лосось і печінка тріски. Названий вітамін також є в солодкому (свіжому) молоці, яєчних жовтках. Можна приймати спеціальні вітамінні добавки з цим елементом. Він також відповідає за роботу щитоподібної залози і виробництво нею гормонів. Якщо їх не вистачатиме або буде забагато, це також може впливати на апетит.

Не слід забувати й про інший важливий елемент – йод, який особливо потрібен мешканцям нашої території. Він покращує обмін речовин. Його багато в морській рибі, ракоподібних. Однак у наших магазинах такі продукти не найкращої якості, часто переморожені декілька разів. Тож для поповнення нестачі йоду краще обрати морську капусту. Тільки слідкуйте, щоб заправка для неї була не дуже гостра.

М’ясо й сухофрукти корисні взимку

– Порадьте, як правильно харчуватися в холодну пору, щоб не бути голодним, але й не набрати зайвого.

– Обов’язковим у раціоні має бути м’ясо, яке дасть білок, необхідний організму. Продукт не повинен бути надто жирним, його краще варити, запікати. Надайте перевагу рослинним жирам. Глюкозу, необхідну для синтезу серотоніну, можна отримати з сухо­фруктів, меду. Гарним доповненням до харчування стануть сирі фрукти, перетерті з цукром або медом. Достатньо чайної ложки такої суміші на день, щоб отримати вітаміни і глюкозу. В давнину таку суміш використовували як лікувальний продукт. Найбільша потреба людини в глюкозі між 16 і 17-ю годинами. В цей період добре з'їсти солодкий фрукт.

Що ж до глюкози, яку ми отримуємо з борошняних виробів (легкі вуглеводи), то вона дає нетривалий сплеск енергії, але гарно відкладається зайвими сантиметрами на талії і не тільки. Вуглеводний баланс краще підтримувати за допомогою сухо­фруктів, меду, каш. Ці продукти віддають енергію довго. 

Найсмачніші овочі в мороз – буряк і капуста 

– Тим, хто хоче тримати себе у формі, часто рекомендують переходити на овочі. Чи допоможуть вони пережити сезонне підвищення апетиту без шкоди для здоров’я?

– Справді, існує таке популярне твердження, що сирі овочі і фрукти багаті вітамінами, тому їх потрібно їсти побільше. Це не зовсім так, особливо взимку. Людина не зможе з’їсти стільки сирих овочів і фруктів, скільки потрібно для покриття всіх потреб організму. Підшлункова просто не справиться з таким навантаженням.

До того ж взимку більшість свіжих овочів і фруктів не можуть похвалитися своєю якістю. Вирощені вони в неприродних умовах – у теплицях під штучним світлом і на штучних грунтах. Тобто користі в них менше, ніж у сезонних овочах і фруктах. Тому корисніше вживати  збережене з осені: буряк, моркву, капусту. Адже ці овочі виросли і достигли в природних умовах.

Улюблений продукт для багатьох українців узимку – квашена капуста. Вона багата калієм і вітаміном С. Однак, як і з іншими продуктами, тут важливо знати міру. Адже вживання квашеної капусти й інших солоних продуктів стимулює вироблення соляної кислоти. Остання ж підсилює апетит. І ми знову повертаємося до того, з чого починали: хочеться їсти. 

– Як визначитися, коли зупинитись? 

– Природа задумала для кожної людини ідеальну порцію: якщо з’їсти таку кількість їжі, що поміщається у вашу жменю, це буде корисно і здорово. Такий об’єм продуктів організм може нормально перетравити і засвоїти. Але зазвичай ми з’їдаємо те, що поміщається в дві долоні. Половина одразу перетравилася, решта підброджує, чекаючи свого часу. Звідси відчуття важкості, здуття і дискомфорту. Тож переїдання – це значна проблема. Тому я часто рекомендую своїм пацієнтам: якщо хочете їсти – випийте води. Знову хочете – ще випийте води. І лише після цього, коли ви вже не дуже відчуваєте потребу в їжі, сядьте і пообідайте чи повечеряйте. Тоді не буде переїдання.

Хочеш бути здоровим і струнким – пий воду 

– Нині існує справжній тренд: пити побільше води. Це рекомендують дієтологи, спортивні інструктори, косметологи. Чи є якісь застереження щодо вживання рідини? 

– Обмеження щодо кількості вживання води рекомендують пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями чи недугами нирок. У них вода погано виводиться з організму.

– Узимку, щоб зігрітися, ми частіше п’ємо теплі напої: чаї, каву. Чи є тут якісь табу?

– Головне правило тут, як і в харчуванні: без фанатизму. Приміром, чорний чай багатий на таніни. Їхній надлишок відкладається піском у наших нирках. А зелений чай впливає на роботу судин. Він, як і кава, тонізує, підвищує тиск. Тож ним краще не зловживати. Те саме можна сказати й про трав’яні чаї. Адже кожен листочок чи квіточка має певні лікувальні властивості. Їхній надлишок теж навряд чи буде корисним. 

Рекомендую випивати щодня три чашки теплого напою. Що це буде: чай чи кава – кожен обирає для себе. Крім того, не забувайте пити воду впродовж дня, незалежно від вживання теплих напоїв. Але пам’ятайте: тепле краще не пити безпосередньо перед виходом із дому. Бо так ви одразу втратите тепло. Приготуйте собі чай, коли повернетеся з холоду, або ж почекайте 20–30 хвилин після чашки теплого пиття, перш ніж виходити на вулицю.

– Тобто пити гарячий чай чи каву на вулиці, як багато хто робить, теж шкідливо?

– Так, теплий напій розширює судини, і організм одразу починає віддавати, втрачати тепло. Так зігрітися можна, але на дуже короткий термін. Дія теплого напою на холоді схожа на дію алкоголю. Одразу розширюються судини, відчувається приплив тепла. А потім судини звужуються, спазмуються, починають мерзнути руки й ноги. Адже там найменші судинки, до яких через спазм кров не надходить.

– Досить популярні нині поради пити зранку натщесерце воду з медом чи лимоном. Чи дійсно це корисно?

– Склянка води кімнатної температури зранку допоможе «розбудити» шлунково-кишковий тракт, налагодити його роботу. Іноді рекомендують додавати до цієї води мед. Це непогана ідея. Достатньо неповної чайної ложки на склянку води. Але деякі сорти меду (наприклад гречаний) стимулюють вироблення соляної кислоти. Тобто впливають на апетит. Багато хто додає лимон у воду, буцімто так легше схуднути. Це міф. І на порожній шлунок такий напій діє подразливо. Не підійде лимонна вода й людям із захворюваннями травної системи. 

Пробуючи щось нове, змінюючи свій раціон чи питний режим, прислухайтеся до свого тіла. Відмовтеся від того, що спричиняє дискомфорт, як і від надмірностей у всьому. 

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
2 + 1 =
More information?

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?