Архів новин

Мораторій на перевірки триває, але роботи й без того вистачає | Газета 7 Днів

Мораторій на перевірки триває, але роботи й без того вистачає

18.01.2018 09:48
Переглядів:658

Так кажуть у міському управлінні Держпродспоживслужби, де об’єднали одразу декілька служб, зокрема ветеринарну і санітарно-епідеміологічну. Для багатьох рівнян ця назва нова і незрозуміла, хоча управління працює вже більш як рік. Ми завітали на вулицю Малорівненську, 91, де розташовується установа з новою вивіскою, аби дізнатися про її роботу і поінформувати наших читачів, з якими проблемами вони можуть туди звертатися.

– Наша офіційна назва – Рівненське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, – повідав начальник цього управління Анатолій Сасовський. – У нас є два відділи: безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, а також державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. Якщо говорити про відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, то одне з його головних завдань – це забезпечення епізоотичного благополуччя – недопущення виникнення інфекційних захворювань тварин у місті Рівному та недопущення виникнення харчових токсикоінфекцій серед населення.

Зокрема, спеціалісти Держпродспоживслужби слідкують за ситуацією зі сказом тварин. За словами Анатолія Миколайовича, останній випадок захворювання тварини на сказ у Рівному був зафіксований у липні минулого року. Цю небезпечну недугу виявили у морської свинки. Служба провела заходи в районі виявлення. Два місяці там діяли карантинні обмеження, які вже зняті, отже район оголошений благополучним.

Структурним підрозділом управління є і Рівненська міська державна лікарня ветеринарної медицини. Вона безпосередньо здійснює протиепізоотичні заходи, зокрема профілактичні щеплення, забір матеріалу для лабораторних досліджень, а також здійснює лікування хворих тварин – як тих, що мають власників, так і безпритульних.

Законодавство забороняє проводити планові перевірки, але проблеми з антисанітарією ніхто не відміняв.

 – Оскільки накладено мораторій на перевірки, то ми працюємо тільки відповідно до скарг та заяв, – наголошує головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Рівненського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Тетяна Артищук. – Тобто планових перевірок у навчальних закладах, закладах громадського харчування, магазинах ми не проводимо. Працюємо із заявами, що надходять на адресу міського управління від підприємців для обстеження об’єкта під час відкриття, видачі експлуатаційних дозволів та проведення державної реєстрації потужностей відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». До нашого відділу рівняни в основному скаржаться на недоброякісні продукти, куплені в магазинах. Та все ж працівники за скаргами проводять розслідування, роз’яснювальну роботу щодо епізоотичного та санітарного благополуччя.

Якщо говорити про роботу відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, то він фактично займається тими ж питаннями, якими займалася санітарно-епідеміологічна служба, крім нагляду за охороною праці.

– До компетенції нашого відділу входять питання комунальної гігієни, гігієни дітей та підлітків, а також розслідування та профілактика харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, – розповідає головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Рівненського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Ірина Бондарчук. – Спільно з управлінням освіти ми проводили комісійний огляд шкіл за заявами директорів і планові перевірки дитячих садків. Наші спеціалісти перевіряють відповідність приміщень, у яких перебувають дошкільнята й учні, вимогам санітарного законодавства, проводять гігієнічну оцінку режимів навчання, вивчають повноцінність та якість харчування. 

А ще тут контролюють поводження з пестицидами та агрохімікатами. Хоча відповідного виробництва в місті немає, але є місця зберігання цих небезпечних речовин. Покладено на працівників служби й контроль за лікувально-профілактичними закладами: лікарнями, поліклініками, приватними медичними закладами. Зокрема, Держпродспоживслужба надає санітарні паспорти на рентгенкабінети.

– Ми розслідуємо спалахи харчових отруєнь та інфекційних захворювань, – розповідає Ірина Бондарчук, – насамперед кишкових: дизентерії, сальмонельозу тощо. Відділ також контролює вплив шкідливих факторів на здоров’я рівнян. Це шум, вібрація, пил, різні запахи, в тому числі хімічної природи. Найчастіше рівняни йдуть до нас зі скаргами на шум вентиляційних установок, на несвоєчасне вивезення сміття у дворах багатоповерхівок тощо.

Як звернутися в службу:

33025, м. Рівне, 

вул. Малорівненська, 91

Електронна адреса: yvmmrivne91@ukr.net

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
1 + 12 =
More information?

Реклама

 «Це – на убогих», – казав мій дід, збираючись до церкви і кладучи в кишеню дрібДалі

Це було напровесні. Але думки, які прийшли тоді, не дають мені спокою досі, то я й вирішив под... Далі

Опитування

Які у вас плани на літо?