Архів новин

По 20 грамів через день | Газета 7 Днів

По 20 грамів через день

01.02.2018 09:57
Переглядів:272

Таку пайку сала, наче гормон молодості, регулярно з’їдає один із представників родини довгожителів

Наш постійний передплатник, відколи газета «7 днів» заснована, інженер-механік на пенсії Володимир КАНСЬКИЙ давно цікавиться тематикою здоров’я і довголіття. Цими днями 82-літній рівнянин завітав до нашої редакції і поділився деякими секретами здоров’я – власними і членів своєї родини, у якій чимало довгожителів.

Норма – мінус сто від зросту

Почуваюсь відмінно, відколи привів свою вагу до рекомендованої медиками норми. Формула, за якою визначається нормальна вага, така: від зросту (а мій зріст 172 сантиметр) відняти сто, у моєму випадку це 72 кілограми, а буває плюс-мінус кілограм.

Крейда і печія

У молодості я потерпав від печії. Дався взнаки перехід від домашніх на казенні харчі. Тоді саме служив у армії. На навчаннях у нас було достатньо крейди, брусочками якої писали на дошках. То я відкушував невеличкий її шматочок і довго жував, поки вона аж майже розчиниться в роті. Через 5–7 хвилин печію наче рукою знімало. Цих «ліків» вистачало до наступного прийому їжі. Так тривало майже рік. Поступово симптоми печії зникли, відтоді я забув, що це таке. Коли мені хтось скаржиться на печію, то розповідаю про цей свій досвід.

Сало – через день

Тримати шлунок у тонусі мені допомагає регулярне споживання сирого сала. Їм його через день зазвичай вранці або в обід приблизно по 20 грамів. Була ж колись у їдальнях така мірка на масло – рівно 20 грамів. От я і взяв її на озброєння. Такої кількості жиру мені вистачає на день.

Не переїдати!

Ще один секрет: стараюсь не переїдати. Коли їм, ніколи не перенасичуюсь. Встаю з-за столу, коли все ще трошки хочеться їсти.

Чай, каву чи компот п’ю не одразу після їди, а в проміжку між прийомами їжі, приблизно через годину. А щоранку, за півгодини до сніданку випиваю склянку перевареної води почергово: раз зі шматочком лимона, а іншого ранку – з неповною чайною ложечкою попередньо залитої окропом харчової соди.

Відновила печінку затовка

Звичайний свинячий жир (затовка) подовжив вік моїй прабабусі по материнській лінії Уляні. Коли їй було 12 років, у неї виявилась дуже хворою печінка. 

І це було видно по ній навіть без лікарського вердикту. Лікарі казали, що хвороба на такій стадії лікуванню не піддається. 

Випадково нашим селом проходив тоді якийсь старець із торбиною і зайшов до нашої хати. Його посадили за стіл, щоб нагодувати. А якраз із двору повернулась Улянка. Побачивши хвору, старець сказав їй: «Тобі лікарі сказали, що ти дуже хвора. Але не бійся, ти вилікуєшся і ще будеш бігати». Всі домашні заціпеніли, бо ніхто ж йому про хворобу дівчинки нічого не казав.

Подорожній запитав, чи є у господарстві свині. Він порадив забити порося, вийняти пласт внутрішнього жиру і ще теплий, взятий разом із плівкою його шматок прикласти хворій на живіт у ділянці печінки та обмотати домотканим полотном. Він порадив через три-чотири дні цей компрес зняти і прикласти свіжий, зі щойно забитого кабанця. За цей час жир повністю всмоктувався організмом, залишалася тільки майже суха плівка. Домашні дивувалися цьому, але лікування не припиняли.

Старець казав, що коли на личку хворої з’явиться рум’янець, то треба буде зробити ще одну-дві такі процедури, і на цьому лікування можна завершувати. Нову порцію робили двічі на тиждень. Всього на лікування пішло десять кабанчиків. Як уже не було своїх, то виручали сусідські. Село наше (Камінь, неподалік польського міста Холма) було велике, то напитували в людей, у кого буде свіжина, і купували «блону», як у нас називали цей свинячий жир на міцній плівці. Вже через два тижні рум’янець на щічках дівчинки таки з’явився. І після ще двох кабанців вона почувалася зовсім здоровою.

А прожила моя прабабуся Уляна в доброму здоров’ї, ніколи після того не звертаючись до лікарів, 105 років.

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
1 + 5 =
More information?

Ризикну порушити спірну тему про балкони та лоджії. Спершу їх будують, а поті... Далі

 «Це – на убогих», – казав мій дід, збираючись до церкви і кладучи в кишеню дрібДалі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?