Архів новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
 
Вересень 2015
 

Або церква, або баба-шептуха. Сумістити їх неможливо | Газета 7 Днів

Або церква, або баба-шептуха. Сумістити їх неможливо

14.09.2015 18:55
Переглядів:518
Про святе і грішне, про віру і безвір’я, про сумніви, надії та взагалі все те, в чому складно розібратися самим, наші читачі запитують постійного консультанта нашого тижневика з питань релігії і віри, протоієрея отця Михайла МАРТИНЮКА (на фото), клірика нижнього собору Свято-Михайлівського храму УПЦ Свято-Воскресенського собору. Пропонуємо увазі перед­платників «7 днів» відповіді на нові питання, адресовані священикові через посередництво нашої газети.

– Хресною мамою для дитини ми обрали тітку немовляти, яка тепер за кордоном і на хрестинах бути не зможе. Чи можна нам називати її хресною?

– Законно хресною мамою є та, що присутня при таїнстві хрещення дитини.

– Як церква ставиться до страхування життя?

– Страхування життя – це особиста справа кожного. Адже є такі резони, як матеріальна підтримка під час хвороби чи нещасних випадків, тому церква не заперечує цього права людини.

– Скажіть, будь ласка, чи може бути хресною мамою чоловікова племінниця, яка є для дитини двоюрідною сестрою?

– Може.

– За останні два роки мене спіткало стільки нещасть, що іноді мені здається, що легше вмерти, ніж усе те терпіти. Коли я побувала у бабки-шептухи, вона сказала, що це так мене Бог покарав. А за що мене Бог покарав? Як дізнатися? І як можна це виправити?

– Кожна мить нашого земного життя в руках Божих. І коли починаються якісь життєві випробування, потрібно звертатися з молитвою до Бога, прийти за консультацією до священика, а не до різних «бабок», які можуть наговорити різних нісенітниць, у тому числі й таких, як вам сказала ця «бабка-шептуха». Ви повірили, а даремно, бо ж забороняється православним християнам звертатися до різних «бабок-шептух». Це сприймається, як недовіра до святої церкви і до Бога.

 – Чоловік у мене – золота людина, поки тверезий. А як піде в запій, то хоч із хати тікай. Що вже ми йому не робили, нічого не допомагає – зривається і далі п’є. Кажуть, що є молитва від пияцтва і що вона – дуже помічна. Не підкажете, яка?

– Під час хвороби, пов’язаної з пияцтвом, рекомендується звертатися в молитві до мученика Воніфатія.

 – Я – нехрещена. То чи маю право ходити до церкви і молитися?

– Маєте, але бажано прийняти Святе Хрещення.

– Ми всією групою зібралися в похід до Почаєва. Будемо йти пішки, ночувати в наметах. Чи можна йти у спортивних костюмах, адже в поході так зручніше? Разом з тим, чи увійдуть у наше становище і чи впустять до монастиря у спортивному одязі?

– Можете йти у спортивних костюмах. А жінкам і дівчатам я рекомендую взяти з собою легенькі спідниці, тому що в брюках жінкам заходити до храму не можна.

– Чи треба боротися за життя людини, коли вона відходить, і тримати її на цьому світі будь-якою ціною? У мене мама вже декілька разів була на порозі смерті. Раз сестра дуже закричала, як побачила, що мама вмирає, і, кажуть люди, злякала її смерть. Потім декілька разів ми встигали вчасно викликати швидку, і лікарі реанімували маму. Але страшно дивитися, як вона мучиться. Нам кажуть, що краще її відпустити і дати померти спокійно.

– Боротися за життя потрібно, тому що це – дорогоцінний дар від Бога, і від Нього залежить час відходу із земного життя. А наш прямий християнський обов’язок – це допомогти всім, хто потребує цієї допомоги, бо нас і совість наша осудить за байдужість.

– Отче, що може зробити церква, щоб припинилася ця біда в Україні? Ми тільки й робимо, що воюємо одні з одними. По телевізору з радістю повідомляють про знищення сотень сепаратистів, наче вони – не люди. На чорне в нас кажуть біле. І багато з тих, хто називає себе патріотами, – насправді брехуни. Вони використовують свій «патріотизм» собі на користь. Біля влади у нас, православних, євреї, а правдою називають те, що вигідно владі. Коли це за­кінчиться? Чи є у Святому Письмі якісь вказівки на це?

– У нашому земному житті є такі особливі обставини, коли люди не завжди можуть їх вирішити позитивно. Залишається тільки звернутися до Бога, щоб Господь сам розпорядився, наславши мудрість тим, хто може вплинути на позитивне вирішення тієї проблеми, що виникла у нас в Україні. Молімося, щоб це протистояння швидше закінчилося, і щоб не гинули безневинні люди, – це наш прямий християнський обов’язок. До миру і любові призиває сам Господь у Євангелії.

– На жовтень у нас призначено весілля, а оце в кінці червня помер батько нареченої. Чи обов’язково переносити весілля через траур у родині? Адже покійний батько був за цей шлюб?

– Переносити чи не переносити дату весілля – повинні вирішувати самі молодята. Якщо весілля відбудеться, як заплановано, то під час нього молодятам не бажано танцювати.

Якщо ви маєте запитання до отця Михайла, можна ставити їх, зателефонувавши до редакції газети«7 днів» за номерами: 45-40-00; 45-40-05.

Від імені читачів розпитувала Тетяна ПОЛЮХОВИЧ

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
16 + 4 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?