Архів новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
 
Вересень 2015
 

Кума з кумою не вінчають | Газета 7 Днів

Кума з кумою не вінчають

14.09.2015 18:58
Переглядів:6650
Пропонуємо увазі наших читачів відповіді на питання, які через посередництво газети люди адресували до постійного консультанта нашого тижневика в питаннях релігії і віри, протоієрея отця Михайла Мартинюка, клірика нижнього Свято-Михайлівського храму УПЦ Свято-Воскресенського собору.

 – Чому кажуть, що один грішник, який розкаявся, дорожчий Богові за сімох праведників?

– Сам Господь Ісус Христос у притчі про загублену вівцю сказав: «Говорю вам, що так само на небі радітимуть більш за одного грішника, що кається, ніж за дев’яносто дев’ятьох праведників, що не потребують покаяння» (Луки 15 розділ 7 вірш).

– Чи правда, що дівчаткам при хрещенні не дають слов’янські імена Світлана і Людмила? А коли так, то чому?

– Це неправда.

– Звідки взявся звичай на Трійцю встеляти хату лепехою та заквітчувати зіллям? Що символізують ці дії?

– Звичай прикрашати храми і хати на свято св. Трійці започаткувався з часу прийняття віри Христової нашими предками. Прикрашання храмів і осель у цей день гілками дерев, зеленню і квітами є, по-перше, визнанням всеоживляючої, творчої сили Животворящого Духу, а по-друге, належним посвяченням Йому паростків весни.

– Якщо хлопець хрестив дитину свого друга, а цей друг через деякий час покинув свою сім’ю, то чи має право цей хлопець одружитися з покинутою другом дружиною, тобто своєю кумою? І чи повінчають їх?

– Цей хлопець не може одружуватися зі своєю кумою, маючи духовне родство. Неможливо звершити і таїнство вінчання.

– Чому одних покійників відспівують у церкві, а інших – тільки на цвинтарі? І що треба зробити, до кого звернутися, щоб покійного відспівали в церкві?

– Перешкод для відспівування покійників у храмі (крім випадків суїциду) немає. Але для цього потрібно завчасно повідомити священика і пред’явити необхідні документи.

– Хто повинен принести дитину до вводу в церкву – батьки чи хрещені батьки? Бо на хрестинах, наприклад, матері чомусь бути не можна. І, до речі, чому?

– Згідно з церковним «Требником» у сороковий день після народження дитини, яка вже охрещена, приносить у храм мама дитину для воцерковлення, тобто до вводу. Супроводжувати її можуть і чоловік, і хрещена баба, і хрещені батьки, а також інші родичі, якщо побажають.

Хрестять дитину, як звичайно, до сорокового дня. А цей період матері забороняється відвідувати храм. І тому мама не може бути присутньою на хрещенні.

– Чи можете ви відповісти на таке запитання: якщо наш Бог Ісус Христос походить з Ізраїлю, то чому у нас та ізраїльтян різна віра і різні свята та обряди? У чому полягає різниця між нашими віруваннями? Коли вона виникла, звідки взялася?

– Євреї – це єдиний народ, який зберіг віру в єдиного Бога серед народів-язичників і живе чеканням обіцяного Богом Месії. Вони зберегли родословну свого народу, що дало змогу доказати, що Ісус Христос – це і є обіцяний Месія, Син Божий. Але, на превеликий жаль, євреї не прийняли Ісу­са Христа за Месію. Закінчилась ера Старого Завіту і почалася нова – Нового Завіту людини з Богом, ера християнства. У християнстві обрізання замінено хрещенням, про яке засвідчив сам Ісус Христос. А євреї досі дотримуються обрізання. Багато відмінностей і в обрядах. Перерахувати їх усі немає можливості.

– Скільки святих є у православній церкві? Хто і кому присвоює титул святого?

– Усіх святих у православній церкві неможливо порахувати – їх безліч. Одних канонізували, а багато залишились відомими одному Богові.

При Священному синоді церкви є синодальна комісія, яка має компетенцію виносити на його розгляд питання про канонізацію певних осіб, тобто православних християн, які заслуговують на особливе шанування, якщо для цього є особливі підстави.

– Де взяти свяченої води, коли до Водохреща ще так далеко?

– Можна розбавити хрещенську воду або взяти у храмі, або замовити водосвятний молебень.

– Усі знають, що католицькою церквою керує Папа Римський, який знаходиться у Ватикані. А як звати верховного правителя православної церкви і де його резиденція?

– Православною церквою керує Сам Господь Ісус Христос. Помісними церквами керують предстоятелі церков. Першим по честі є предстоятель Константинопольської церкви, який має титул Вселенського патріарха, з перебуванням у місті Стамбул.

Від імені читачів розпитувала
Людмила МОШНЯГА

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Коментарі

111

Чи можна вінчати кумів ?

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
2 + 4 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?