Архів новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Жовтень 2013
 

Негативна поведінка віруючих не впливає на святість церкви | Газета 7 Днів

Негативна поведінка віруючих не впливає на святість церкви

17.10.2013 00:00
Переглядів:145

Про земне й небесне, про зовнішні атрибути і духовні цінності релігії і віри йдеться у тих запитаннях, які наші читачі адресують до  протоієрея отця Михайла Мартинюка, клірика нижнього Свято-Михайлівського храму УПЦ Свято-Воскресенського собору, постійного консультанта нашої газети у питаннях релігії  і віри.

– Я знаю, що керівники греко-католицької та римо-католицької церков звернулися до Верховної Ради з проханням заборонити в Україні аборти. А як ставиться до абортів православна церква?

– Аборт – це вбивство. А шостою заповіддю Закону Божого Господь забороняє вбивство. Тому православна церква категорично виступає проти абортів.

– Чому свято Пречистої святкують аж три рази?

– У народі прийнято називати свято Успіння Божої Матері першою Пречистою, Різдво Божої Матері – другою Пречистою, а Введення в храм Божої Матері – третьою Пречистою.

– Що робити, коли хочеш ­увірувати, але не можеш?

– Спочатку помоліться, щоб Господь допоміг вам у цьому. Відвідуйте частіше храм, читайте святе Євангеліє, духовну літературу. Старайтеся виконувати заповіді Божі і притримуйтесь постів, постіть і в середи, і по п’ятницях. Носіть на собі хрест і живіть в освяченій квартирі чи будинку. По можливості частіше сповідайтесь і причащайтесь святих Тайн Христових. З питаннями, які у вас виникають, звертайтеся до священика.

– Про те, що є по інший бік смерті, ми знаємо тільки з проповідей священиків і релігійних книг. Але я все ж не розумію, хто потрапляє до пекла чи до раю. Коли могили розкопують через багато років, то в них знаходять скелети людей. А м’язи, мабуть, перетворюються на гумус. А куди дівається свідомість? Згідно із законом Ломоносова-Лавуазьє не може ж вона просто зникнути. Чи є у церкви реальні докази потойбічного життя?

– Рекомендую вам прочитати книгу архієпископа Луки (Войно-Ясенецького) «Дух, душа і тіло».

– Якось я прочитав у ваших роз’ясненнях для «7 днів», що одним із смертних гріхів є марнославство. Як можна боротися з марнославством, коли ви не можете будь-яке своє звершення свідомо вважати жалюгідною дурницею в порівнянні зі звершеннями Бога? Як же нам жити, коли ми будемо принижувати все, що робимо?

– У газеті від 21 липня 2011 року під № 30 я перерахував сім смертних гріхів. Серед них марнославства немає. Ви свідомо чи несвідомо хочете мене скомпрометувати. Бог вам суддя.

– Чи правильно ми вживаємо слово «віруючий»? Адже в широкому розумінні вірити можна у все, що завгодно, навіть у те, що Бога немає?

– Так склалося, що тих, хто вірить в буття Бога, називають віруючими, а тих, хто не вірить, – невіруючими, хоч і вони вірять по-своєму.

– Коли відповідно до Біблії відбудеться останній суд? Вкажіть, будь ласка, на те місце в Біблії, де про нього говориться? Чи правда, що час останнього суду відповідно до Святого Письма ось-ось настане?

– Час, коли відбудеться останній суд, або його ще називають страшний суд, відомий тільки одному Богу (Євангеліє від Матфея 24, 36). Про страшний суд говориться в Євангелії від Матфея (24, 25 розділи), Іоанна (5 розділ).

– Я знаю багатьох невіруючих, які роблять багато добра, а також багатьох віруючих, які цього не роблять. Чи можна на такій підставі стверджувати, що моральність важливіша за віру?

– На жаль, у всіх сферах нашого життя є люди, які ведуть себе неадекватно і через це стають носіями компромату. Негативна поведінка віруючих не впливає на святість церкви, якою править сам Господь. Без віри неможливо вгодити Богові.

– Прочитав у збірнику афоризмів слова Ісуса Христа «Де буде труп, там зберуться орли». Фраза мене зацікавила.
Я знайшов її в Євангелії від Матвія і з подивом виявив, що ці слова сказані Христом про ознаки кінця світу. Будь ласка, не могли б ви розповісти про це докладніше. Я людина нецерковна, але мені це дуже цікаво.

– Цей вираз дійсно стосується другого пришестя Спасителя, яке відбудеться в невизначений час, коли зло досягне свого пануючого стану, як перед потопом чи загибеллю міст Содома і Гоморри. Коли душа покидає тіло, то воно стає трупом і орли злітаються на нього. Так буде й тоді, коли в світі запанує і досягне свого найсильнішого розвитку зло: явиться Син Божий з ангелами для виконання свого Божественного суду.

– Чи треба на сповіді казати про те, що мав із дівчиною інтимні стосунки, не перебуваючи в шлюбі? І взагалі: гріх це чи ні?

– Обов’язково потрібно каятися в цьому на сповіді, бо це порушення сьомої заповіді Закону Божого. А раз порушення заповіді, то це  гріх.

Від імені читачів розпитувала Людмила Мошняга

 

 

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
11 + 1 =
More information?

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?