Архів новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
 
Вересень 2015
 

Яким іменем хрестили, так потрібно й поминати | Газета 7 Днів

Яким іменем хрестили, так потрібно й поминати

14.09.2015 18:57
Переглядів:400
Пропонуємо увазі наших читачів відповіді на ті питання щодо релігії і віри, які через посередництво газети люди адресували до постійного ведучого рубрики «Четвергова вечірня» нашої газети протоієрея отця Михайла Мартинюка, клірика нижнього Свято-Михайлівського храму УПЦ Свято-Воскресенського собору.

– У мене під час вінчання в церкві згасла свічка. Кажуть, що це дуже погана прикмета для молодої сім’ї. А що означає ця прикмета? Чого нам чекати?

– Те, що згасла свічка в храмі під час вінчання, є звичайним явищем, а ніякою не прикметою. Між іншим, сприймати прикмети і вірити в них православним християнам забороняється. У згаданому випадку це може бути наслідком протягів у храмі або ж молодята сильніше дихнули на свічку, і вона потухла. Але це не може вплинути на життя молодої сім’ї, тому що кожна мить нашого земного життя залежить від Бога, а не від тих явищ, які називають прикметами.

– Допоможіть мені розібратися, що означає слово «говіти». Це те саме, що постити? Чому ж тоді, коли починають після посту їсти жирну їжу, то це називають розговінням?

– Говіти – значить приготовити себе до св. причастя. А це і піст, і посилена молитва, і частіше відвідування богослужінь та роздуми про свої вчинки, свій духовний стан, риси характеру. Це також уникнення конфліктних ситуацій і багато іншого. Закінчення посту дає дозвіл на скоромну їжу й ослаблення духовного подвигу, який несли в піст. Це й називається розговінням.

– Скільки є постів і скільки днів у році пісних?

– Багатоденних постів чотири: Великий (перед Пасхою), Апостольський (Петрівка), Успенський і Різдвяний, а також одноденні і на Воздвиження Чесного хреста, Усікновення глави Іоанна Хрестителя, середа і п’ятниця протягом року, крім святок і пасхального тижня. Якщо хочете знати точну кількість пісних днів у році, можете порахувати їх у церковному календарі.

– Коли треба йти до сповіді – на початку посту чи в кінці?

– Протягом посту, незалежно від того, на початку чи в кінці, коли дозволяє вам час, щоб гідно підготуватись.

– Чи можна вінчатися, коли наречена вагітна?

– Можна.

– Я моїм рідним завдаю стільки клопоту і болю, що все частіше хочеться зникнути з цього життя назавжди, щоб нікому не створювати проблем. Чи це гріх? І коли так, то як його в такому разі перемогти і де черпати сили?

– Нам життя дарував Бог, і в його владі його час. Тому ми не маємо ніякого права, за будь-яких обставин, втручатися в це. Коли виникають якісь життєві
проблеми, то є шляхи їх подолання. Господь дарував нам для цього тайну сповіді. У підготовці до неї передбачено аналіз усіх вчинків і їх виправлення, якщо вони є порушенням Закону Божого. Не завжди ми можемо самостійно вирішити всі життєві проблеми, але маємо можливість їх подолати, звернувшись до нашого Творця в молитві з проханням про допомогу. І Господь ніколи не залишить тих, хто до нього звертається.

– Я чула, що розірвати вінчання можна тільки тоді, коли є факт подружньої зради. Мені чоловік не зраджує, але він п’є, б’є мене і всіляко знущається наді мною. Життя моє стало просто нестерпним. То хіба це гріх – розірвати шлюб із таким чоловіком?

– Найперше я порадив би детально проаналізувати стосунки і вчинки одне одного. Можливо, ви самі створили таку атмосферу сімейну, що так склалося, бо сімейні стосунки та їх атмосфера в більшості залежать від жінки-християнки. Але коли неможливо виправити ситуацію, то можна звернутися до архієрея.

– Якщо я хочу піти до причастя в неділю, то мені значить треба постити в суботу. А я недавно довідалась, що постити в суботу заборонено. Чи це так?

– Заборони поститися в суботу немає, якщо ви готуєтеся до причастя в неділю.

– Як правильно благословити дітей, коли вони беруть шлюб?
Я недавно прочитала в інтернеті в роз’ясненнях, які дає отець Аліпій, що сина треба благословити образом святого Миколая, а дочку – образом Варвари. А в нас же завжди благословляють образами Богородиці і Спасителя. То як же бути? І скажіть, будь ласка, хто саме має благословити – мати чи батько? А коли обоє, то яка в кого в руках має бути ікона? Ми готуємося до весілля, яке буде в лютому, то хочеться все зробити правильно.

– У нас прийнято благословляти дітей до вінчання іконою Спасителя чи Божої Матері. Благословляють батьки, але прийнято, щоб благословляв іконою батько.

– Мого покійного батька звали Федором, але він ще за життя нам казав, що хрестили його Вавилою. Але це ім’я його батькам дуже не подобалося, то вони вписали в метрику, а потім і в паспорт ім’я Федір. То як же мені його тепер поминати? Кажуть, треба поминати людину тим іменем, яким вона хрещена. Чи я помиляюсь?

– Поминати вашого батька потрібно іменем, яким він хрещений, тобто іменем Вавила.

Від імені читачів розпитувала
Людмила МОШНЯГА

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
2 + 6 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?