Архів новин

Щоб мати справжній мед, заведіть свого пасічника | Газета 7 Днів

Щоб мати справжній мед, заведіть свого пасічника

16.08.2018 12:34
Переглядів:387

Запашний, бурштиновий, солодкий, смачний… Одним словом, найкращий. Саме такий мед використали для випічки рекордного медовика на «Золотіївських рядах» кондитери з Гільдії кухарів Рівненщини. Майже 50 кілограмів відбірного продукту кухарям надала Спілка пасічників Рівненщини. Під час свята журналістові «7 днів» вдалося поспілкуватися з головою об’єднання Андрієм ТИМОЩУКОМ.

– Пане Андрію, під час приготування медовика мед піддавали термічній обробці. Кажуть, що при цьому він втрачає свої корисні властивості. Чи так це насправді?

– Мед справді не можна довго термічно обробляти. Але, для прикладу, за кордоном увесь мед проходить термічну обробку при певній температурі впродовж нетривалого часу: його швидко нагрівають і так само швидко охолоджують. Це роблять для того, щоб мед не кристалізувався. Тому в закордонних магазинах ви не зустрінете закристалізованого меду. Крім того, там увесь мед, що є в продажу, світлих сортів. А в нас він буває різних кольорів і відтінків. Усе залежить від того, з яких рослин бджоли збирали нектар – липи, гречки, ріпаку, акації та інших.

– На який мед найбільший попит?

– Найчастіше у нас купують гречаний.

– Тобто він найкорисніший?

– На мою думку, кожен мед однаково корисний, але кожен має певні особливості у вживанні. Тому раджу не закуповувати на зиму багато меду якогось певного різновиду. Краще придбати по півлітра різного, щоб у родині був різноманітний мед: і весняний, і літній. Спочатку цвітуть сади і ріпак, потім акація, липа, пізніше гречка, польове і лісове різнотрав’я, золотарник, верес. На «Золотіївські ряди» ми привезли липовий мед. Він має насичений жовтогарячий колір та приємний аромат.

– Чи є ознаки, за якими можна обрати справжній якісний мед?

– Я всім кажу: заведіть собі свого пасічника і тоді будете впевнені в тому, що ви купуєте. Майже у кожного є свій лікар, перукар, майстер манікюру. Так само треба мати свого пасічника. А бджоляр буде дорожити кожним покупцем і ніколи не продасть йому поганий мед. Кожен пасічник цінує свою репутацію, тому йому не вигідно продавати якусь мішанку, щоб потім про нього пішла погана слава.

У нас немає культури споживання меду. А цього треба вчити з дитинства.

 

Андрій ТИМОЩУК

Інша справа, що часто недосвідчені пасічники відкачують мед, коли бджоли ще не запечатали всі соти, тобто цей мед недозрілий. Коли бджола запечатує соту, вона ніби ставить на неї знак якості. Такий мед зрілий і готовий до споживання. А недозрілий мед не має всіх тих цілющих властивостей, за які його цінують.

– На святі в Золотієві ви провели майстер-клас із відкачування меду. А розпочали з того, що зрізали із запечатаних сот забрус, тобто ті печатки, які ставлять бджоли. Розкажіть, будь ласка, про забрус нашим читачам, адже не всі знають, що це таке і з чим його їдять.

– Наш старійшина Василь Соломка каже так: коли пасічник зрізує забрус із рамки, він виймає душу з меду. У забрусі високий рівень вмісту ферменту під назвою лізоцим. Це природний антибіотик, який, крім того, має позитивний вплив на імунну систему людини.  Концентрація лізоциму в забрусі в 10 разів вища, ніж у звичайному меді. Тому його дуже корисно споживати взимку, в період розповсюдження інфекцій дихальних шляхів.

Після ретельного розжовування і ковтання забрусу вже через дві години його активні речовини виявляються в крові, лімфі й міжклітинному просторі. Дітям рекомендується жувати забрус щодня, починаючи з осені, коли вони йдуть у школу, і до закінчення навчання влітку, і тоді їм будуть не страшні інфекційні захворювання. Забрус приємний на смак, діти жують його дуже охоче.

– На які ще продукти бджільництва, крім меду і за брусу, є попит у рівнян?

– Ми збираємо те, на що є найбільший попит – мед, пилок, пергу. 

А ще переробляємо мед на медові напої – медовий квас, різноманітні медівки. У Рівному ми створили осередок Всеукраїнської гільдії медоварів. Працюємо третій рік, вивчаємо попит, експериментуємо з рецептурами. 

– Можливо, плануєте виходити зі своєю продукцією на експорт?

– Сьогодні пасічникам достатньо і внутрішнього ринку, ніша меду і медових продуктів тільки починає заповнюватися. Коли ми проводимо такі акції, як та, що була в неділю в Золотієві, з відкачуванням меду на очах у великої кількості людей, це дуже гарно спрацьовує. Часто потім людина приходить і просить продати саме той мед, що відкачали в неї на очах. Пояснюю, що розфасований у баночки мед – точнісінько такий же, даю скуштувати один і другий, щоб покупець переконався, що він однаковий.

Разом з тим уже настав той період, коли недостатньо просто привезти на базар свій продукт і чекати, коли хтось прийде і купить. Треба з людьми спілкуватися, пояснювати, як це працює. Найбільше стараємося приділяти уваги дітям. На жаль, у нас немає культури споживання меду. Я переконаний: якщо змалку дитину не привчити до певного продукту, то потім вона його не споживатиме ніколи. Так і з медом. Якщо ми своїх дітей навчимо правильно споживати мед, то нам не треба буде продавати його за безцінь за кордон. Але часто бачу протилежну картину: дитина просить у мами купити мед, а вона проходить повз медовий прилавок, а потім купує дитині цукерку невідомо якої якості.

– Як цього досягти – навчити дітей споживати мед, якщо цього не роблять батьки?

– Ми часто їздимо у школи, нещодавно були в інтернаті в Олександрії. Возимо демонстраційне обладнання, на якому прямо перед дітками відкачуємо мед, показуємо спеціальні закриті рамки, в яких живуть і працюють бджоли. Діти захоплено спостерігають за всіма цими процесами. Потім пригощаємо всіх медом. Є такі діти, що вперше куштують продукти бджільництва. 

– А як же правильно вживати мед?

– Я щодня з’їдаю столову ложку меду. Краще споживати мед натще. Можна просто розсмоктати, а можна запити склянкою води. Дітям можна починати давати мед у сотах – це смачно, корисно, а головне, цікаво для них – бо можна жувати як жуйку. До речі, моя донька довгий час не любила меду. Скільки ми її не просили, щоб спробувала один, другий сорт, навідріз відмовлялася. А якось у магазині побачила розфасований соняшниковий мед у сотах, спробувала і сказала, що кращого меду ще не куштувала. Я їй тоді купив 50 упаковок того меду, аби тільки їла. Так ми привчили свою дитину до меду.

– Чи всім людям можна їсти мед?

– Згідно зі статистикою, є якийсь відсоток людей, у яких алергія на продукти бджільництва. Втім, я за своє життя таких людей не зустрічав. 

І ось у скількох школах уже були, не було такого випадку, щоб хтось мав алергійну реакцію після вживання меду. 

– Ви очолюєте Спілку пасічників Рівненщини. Чи багато у нас, на Рівненщині, бджолярів? І з якою метою ви вирішили об’єднатися? 

– В нашому об’єднанні близько 200 пасічників. Переважно це представники центральних районів області. Але є потужні пасіки і в північних та південних районах. Об’єднання нам потрібне насамперед для того, щоб відстоювати свої права, бо одного пасічника ніхто ніколи не почує.

На фото: Андрій Тимощук з дружиною Діаною.

 

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
1 + 3 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?