Не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте | Газета 7 Днів
Не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте
Початок осені – найбажаніша пора для грибників. Тепла погода, яка змінюється рясними дощами, сприяє росту грибів. Але є неприємна прикмета сезону: щоосені практично в усіх областях України фіксуються випадки тяжких отруєнь грибами. Саме це й спонукає ЗМІ ще і ще раз звертатися до цієї теми.
Найчастіша причина отруєння – вживання в їжу отруйних грибів, які ростуть водночас з їстівними. Але інколи до отруєння можуть призвести продукти гниття, які утворюються при розпаді білків у їстівних грибах.
Безумовно-їстівні гриби можна вживати в їжу навіть без попередньої технологічної обробки. До них належать переважна більшість трубчастих грибів (білі, підберезники, підосичники, маслюки та ін.) та деякі пластинчасті гриби (печериці, справжні опеньки, лисички та ін.). Більшість отруйних та смертельно отруйних грибів належить до пластинчастих видів. Умовно-їстівні гриби перед технологічною обробкою підлягають варінню із видаленням відвару. У разі недотримання цих вимог ці гриби також можуть викликати харчові отруєння.
За новими даними, у деяких їстівних та умовно-їстівних грибах (зеленуха, синяк, дубовик) також є отруйні речовини. Вони не розчиняються шлунковим і кишковим соком, тому вживання відповідно приготовлених грибів не викликає отруєнь. Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, і при вживанні страв із цих грибів разом з алкоголем виникають виражені симптоми отруєння, нерідко – з тяжкими наслідками.
Якщо після вживання грибної страви почали розвиватися ознаки отруєння (блювота, біль у животі, пронос, пітливість, задишка тощо), потрібна негайна медична допомога. Тобто при будь-якому отруєнні грибами, нехай навіть, на перший погляд, неважкому, потрібно доставити потерпілого в лікувальну установу або викликати до нього швидку.
До приходу лікаря хворого необхідно покласти в постіль. Щоб не допустити всмоктування отрути, йому треба промити шлунок, для чого дати випити маленькими ковтками холодного міцного чаю або кави. Живіт і ноги людини треба зігріти грілками і ні в жодному разі не розтирати кінцівки тим же спиртним, бо це може тільки прискорити всмоктування отрути.
І ще одне: для з’ясування точної причини отруєння необхідно зберегти залишки грибної страви, сирі гриби і їх очистки, а також блювотну масу потерпілого.
Валентина КОПЕЛЬ, лікар-санолог
7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.