Яких вітамінів вам не вистачає? | Газета 7 Днів
Яких вітамінів вам не вистачає?
Основні ознаки гіповітамінозу: бліда шкіра, схильна до сухості та подразнення; ослаблене сухе волосся з посіченими кінчиками;
потріскані губи, які не лікуються ні кремами, ні помадами; кровоточивість ясен при чищенні зубів; часті тривалі застуди; регулярне відчуття втоми, нервозності; загострення хронічних захворювань (рецидиви герпесу та грибкові інфекції).
Якщо бачите хоча б кілька таких ознак у себе, терміново поповнюйте своє меню вітамінами.
Вітамін А сприяє нормальному обміну речовин, зберігає пружність шкіри, додає блиску волоссю, допомагає при боротьбі з інфекціями, необхідний для розвитку нових клітин, уповільнює процеси старіння.
Міститься в моркві, гарбузах, солодкому перці зеленій цибулі, в зелені петрушки, бобових, олії, яйцях, печінці, м’ясі, рибі, молоці, домашньому сирі.
Вітаміни групи В покращують циркуляцію крові та кровотворення, зміцнюють імунітет, піклуються про шкіру, знижують рівень холестерину в крові, захищають від стресу, покращують репродуктивне здоров’я.
Містяться в хлібі з муки грубого помелу, неочищеному рисі, горосі, горіхах, апельсинах, яловичині, курячому м’ясі, морепродуктах.
Вітамін С зміцнює імунітет, допомагає перемагати стрес, покращує засвоєння організмом кальцію та заліза, виводить токсини, має протизапальну та протиалергенну дію.
Міститься в цитрусових, зелених листкових овочах, чорній смородині, ківі, помідорах, зеленій цибулі, шипшині, печеній картоплі.
Вітамін РР зменшує рівень холестерину в крові, нормалізує обмін речовин.
Міститься в броколі, моркві, сирі, фініках, арахісі, картоплі, помідорах, паростках пшениці, продуктах з цільних злаків, телячій печінці, яйцях, рибі, молоці, свинині, петрушці, плодах шипшини, щавлі.
Вітамін К необхідний для формування і відновлення кісток, попереджає остеопороз, бере участь в регулюванні окисно-відновлювальних процесів.
Міститься в зелені листкових овочів, у зелених томатах, плодах шипшини, шпинаті, сої, зеленому чаї, свинячій печінці, яйцях.
Вітамін Е покращує циркуляцію крові, бере участь в регенерації тканин, забезпечує нормалізацію згортання крові, понижує кров’яний тиск, покращує зір, попереджає анемію.
Міститься в олії, зернятах яблук, горіхах, зелених листкових овочах, злакових, бобових, у вівсяній крупі, сої, плодах шипшини, яєчних жовтках, печінці.
Вітамін D3 забезпечує нормальний ріст та розвиток кісткової системи, регулює мінеральний обмін і сприяє потраплянню кальцію в кісткові тканини, зміцнює імунітет, перешкоджає розвитку ракових клітин, регулює роботу серця і нервової системи.
Міститься в рибі жирних сортів, морепродуктах, ікрі, вершковому маслі, вершках, яєчному жовтці, петрушці.
Галина КАШПЕР, лікар-методист Обласного центру здоров’я
7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.