Архів новин

На ринок – як на екскурсію ходять тепер рівняни | Газета 7 Днів

На ринок – як на екскурсію ходять тепер рівняни

05.07.2017 20:09
Переглядів:821

Їхні статки не дозволяють робити покупки в попередніх обсягах.

Багатолюддя на центральному продовольчому ринку Рівного з першого погляду вселяє оптимізм. Там, особливо зранку, місцями не протовпитися. Спочатку навіть важко сказати, кого більше – продавців чи покупців. Але зрештою картина вимальовується така: продавців таки більше, а покупці якщо й ходять, то кругами, прицінюючись і мало що купуючи. Ось такий, поки що неоптимістичний, перший підсумок дії прийнятої Кабміном 7 червня постанови про скасування державного регулювання цін на соціальні продукти харчування, яка набула чинності 1 липня.

Продовольчі ринки на околицях міста вважаються «дорогими», бо там майже всі продукти і товари трохи дорожчі, ніж на ринку в центрі. Тому моніторити ціни вирушаємо на центральний ринок.

Про те, що з 1 липня цього року уряд «відпустив» ціни на харчі, там знають. А постанова Кабміну, кажуть, спрацювала не в ці літні дні, а ще торік у жовтні, коли держава проводила експеримент і перестала регулювати «соціальні» ціни. Відтоді, мовляв, і потрібно робити відлік суттєвого подорожчання хліба, молокопродуктів, більшості круп, олії, а особливо м’яса.

Золоті крупи

Біля розкладок із добірними крупами ні душі. Хоча вони, як золото, й привабливі на вигляд. Та не ваблять. Люди проходять повз. Дорого. 

Улюблена крупа українців, гречка, сягнула на ринку цінового рівня 35–50 гривень за кілограм, рис – 25–45. Навіть завжди дешеві горох і вівсянка вже перевалили через 10 гривень за кіло, а пшоно і перловка наблизились до цього рівня.

Діамантові ягоди

Мова не про сорт ягід, яким дали таку назву за їхні цінні споживчі властивості. Насправді такими є ціни на всі цьогорічні ягоди. 

Тож не дивно, що з охочих придбати, наприклад, дешеву полуницю на ринку одразу шикуються черги. На цю ягоду низькою досі вважалася ціна, яка опускалася нижче від 30 гривень за кілограм. Полуничний сезон добігає кінця, і остання, найбільш запашна і смачна полуниця, стала ще дорожча – за неї сьогодні просять по 40–50 гривень.

Малина, смородина, порічки – в межах 15–20 гривень, чорниці – 50–60 за літрову банку, лісові суниці ще дорожчі. За відро вишень треба віддати до 200 гривень. Ціни небувало високі, отож досхочу поласувати ягодами цього літа рівнянам навряд чи вдасться. Можливо, даються взнаки травневі заморозки, що зменшили врожай ягідних і кісточкових культур. 

Між торговими рядами не проскочиш швидко, то, якщо цікавишся цінами на ягоди, встигаєш почути різні діалоги.

– Почім черешня? – запитує жіночка середніх років і одразу мовчки йде далі, коли чує відповідь: «По сорок».

– Не червиві? – далі цікавиться якістю гарних на вигляд черешень, бо цінник на них є: 30 гривень.

– Вони ж кроплені, – називає «перевагу» своєї продукції продавець.

Здається, жінку і така відповідь, і ціна влаштовує, й вона дістає гаманець для розрахунку.

Не м’ясом єдиним

Мабуть, таким чином рівняни вирішили перефразувати відоме прислів’я про хліб насущний і духовний. Бо м’ясний павільйон напівпорожній: покупців – з десяток-півтора, багато робочих місць пустує. Таким своєрідним бойкотом м’яса відреагували гаманці рівнян на його дорожнечу.

До речі, одна з жінок, яка торгує м’ясом, зізналася, що сама їсть м’ясо двічі на рік – робить домашню ковбасу на свята. Дійшло до того, каже, що й закупити свинину тепер мало у кого можна, і продати її важко, бо в людей немає грошей. Продавець повідомила прикрий факт: вартість м’яса, порівнюючи з торішніми цінами, виросла в півтора разу, а то й майже удвічі.

Щоправда, довелося побачити на ринку й чергу, переважно з пенсіонерів, за тваринними продуктами. То була черга до ларька із субпродуктами. Одна з пенсіонерок приходить сюди регулярно. Зарплати і пенсії ще тільки обіцяють підвищити, а ціна на все – вже щодня нова, зауважує вона, то тільки на субпродукти й доводиться розраховувати.

Інша жінка, молода і дуже респектабельна на вигляд, не приховує, що не має фінансових обмежень на продукти харчування, але зізналася: м’ясо їсть дуже рідко.

Що й казати: не м’ясом єдиним живе людина.

Що почім?

 

Свинина вже «переплюнула» в ціні яловичину

 

Свинина (грн/кг)

Яловичина (грн/кг)

Ребра

90

75

вирізка

130

140

карковина

100

 

філе

120

140

«яблучко»

83

120

гуляш

65

80

обрізки

35

25

ратиці

15

 

коліно

25

35

печінка

40

120

сало

60

 

бочок

65

 

У кожного свій гаманець

Ось що ми почули на ринку ще.

• «У свої 68 років стою продаю городину. Обробляємо кілька клаптиків городу вздовж залізниці: 16 соток, 10 і ще 10, 5 і 6. Чоловік теж із п’ятої ранку вже порається по господарству. Мій дворічний внучок, а їх у нас троє, просить “мяка”. Невістка моя – вчителька, сьогодні за четвертим онуком іде в роддом. То хочеться підтримати родину».

• «Мені 70. М’ясо їм дуже рідко – хіба що як сусідка вгостить, бо має достаток. За пенсію його не купиш. Живу в місті, але в селі город маю, то з нього і харчуюся».

• «Перевагу віддаю сирам. Ціни на продукти стараюся не запам’ятовувати і не порівнювати. Щоб не псувати собі настрій».

• «Ціни? Хай піднімають. Тільки пенсії і зарплати нам хай зроблять такі, як у тих, хто ті ціни загнав за хмари!»

Людям видніше…

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
3 + 17 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?