Архів новин

Макарони мають бути «денте»: головне – їх не переварити | Газета 7 Днів

Макарони мають бути «денте»: головне – їх не переварити

09.03.2018 09:39
Переглядів:435

Рівнянка Тамара Ткаченко, як учасниця нещодавнього кулінарного конкурсу нашої газети «Все про макарони», побувавши в нашій редакції, розповіла багато власних кулінарних секретів. Жінка 14 років пропрацювала в Італії, де щодня готувала тамтешню національну страву – пасту, а по-нашому макарони. Добре знаючи італійську, пані Тамара перепробувала різноманітні рецепти приготування страв, у тому числі з макаронів. До того ж навчилась робити це правильно, з користю для здоров’я. Сподіваємося, її поради допоможуть і нашим читачам харчуватись раціонально й бути здоровими.

 

– В Італії так прийнято, що до осіб після досягнення ними 90-літнього віку двічі на місяць приходить сімейний лікар. То підопічні, якими мені довелося опікуватися, у такому поважному віці мали тиск 120 на 80, що свідчить про чудовий стан серця і судин. Зате вони нічого шкідливого чи зайвого не дозволять собі з’їсти. Вранці – капучіно з рогаликом, в обід – миска пасти (з розрахунку не більш як 100 грамів сухих макаронів). М’ясо їдять окремо, не поєднуючи їх з овочами чи кашами. Загалом їдять мало, але п’ють багато рідини, в їхньому раціоні переважають овочі і фрукти. При цьому не соромляться змалечку навчати своїх дітей простому правилу випорожнення: стілець має бути рідким, як у корови. Закрепи – це вже тривожний сигнал. Традиції здорового харчування зробили свою справу – італійці здебільшого стрункі, здорові люди, це нація довгожителів.

Зате за півтора року, відколи я повернулася в Україну, зауважила у нас протилежну, не зовсім здорову річ: куди в нас не зайдеш – усі їдять. Ми вже й самі сміємося над українськими традиціями ненажерливості, навіть у рекламі це бачимо. А чи не краще сміятися від гарного самопочуття і здоров’я, а не з пороків та їхніх поганих наслідків? Показники тривалості життя у нашій країні викликають хіба що гіркий сміх. Скажу одразу: змінити звички непросто. От і мої домашні теж не сприймають теперішніх моїх харчових уподобань. Важко перебороти силу звички.

Наприклад, у нас рибу смажать до золотистої шкоринки. Італійці такого не їдять, бо така їжа шкідлива. Всередину очищеної і добре промитої рибини там вкладають кілька зубків часнику і петрушку. Й обов’язково до олії, в якій готується риба, кладуть шматочки перцю чилі, який крім того що ефективно паразитів виганяє, ще й дуже зміцняє судини і кості. Підготовлену рибу заливають білим вином і тримають під кришкою на маленькому вогні до готовності. Смак і аромат виходить неповторний.

Господиням у записник

• Головне для італійців у приготуванні макаронів – не переварити їх. Якщо на упаковці написано, що пасту потрібно варити 11 хвилин, то вони не їстимуть таку, що варилась 12 хвилин і стала надто м’якою. Навпаки, приготують нову порцію пасти «аль денте» – такої, щоб відчувалась під зубами, трохи недовареної. Проходячи через кишечник, така їжа чистить його. А переварена залипає і бродить.

• Будь-який соус до макаронів, якщо він виявився густуватим, краще розбавляти не звичайною водою, а тією, в якій варилися макарони.

• Щоб ароматизувати олію часником, його не варто залишати в ній. Розчавлені зубці часнику достатньо ледь прокип’ятити в олії (краще рафінованій, бажано оливковій) і викинути їх. Олія швидко вбирає смак часнику.

• Іноді в рецептах пропонується використати цедру лимона, але не уточнюється маленький нюанс. Обтирати на тертці потрібно тільки верхній жовтий шар лимона, без білої м’якоті, яка гірка на смак і може зіпсувати смак страви.

• Італійці, як правило, смакують насиченою, як смола, кавою, завареною у кількох ложках води. Зате в кафе окремо подають склянку питної води.

• В Італії прийнято з’їдати по кілька оливок разом із кісточками, які розчиняються в шлунково-кишковому тракті і дуже корисні для здоров’я.

• Каші будуть смачніші і корисніші, якщо готувати їх на зразок італійського різото. Тобто спочатку суху крупу (гречку чи рис) кладуть на дві-три хвилини в олію з ледь підсмаженою дрібно нарізаною цибулькою, вливають 100 грамів білого сухого вина і тримають, помішуючи, на вогні до його випарування. Вино розщеплює олію і робить страву легкою для засвоєння організмом. Далі страву готують залежно від уподобань чи наявних продуктів.

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
4 + 3 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?