Діліться рецептами – вигравайте призи:шарлотка з карамеллю та бограч | Газета 7 Днів
Діліться рецептами – вигравайте призи:шарлотка з карамеллю та бограч
На конкурс "Кращий родинний рецепт"
Шарлотка з карамеллю
Знадобиться: 3 яблука, 3 яйця, по 90 г цукру і борошна, 3 ст. л. цукру для карамелі, 30–50 г вершкового масла.
Розігріти духовку до 180оС. Боки форми змазати маслом і присипати борошном.
Для карамелі в невеликий сотейник насипати цукор, розтопити його на сильному вогні до утворення коричневої тягучої маси. Вилити карамель у форму і розподілити по дну. Розкласти зверху невеличкими шматочками масло.
Приготувати бісквітне тісто. Відділити білки від жовтків і збити їх до стабільної пухкої маси. Збиваючи далі, додавати цукор по 1 ст. л. Маса повинна стати стійкою і блискучою. По одному додавати жовтки, не припиняючи збивати. Всипати просіяне борошно, обережно вимішати все з допомогою лопатки.
Яблука порізати досить великими шматками, викласти їх у форму на карамель. Залити яблука тістом і струснути, щоб воно рівномірно розподілилося.
Випікати півгодини при 180оС, а потім ще хвилин 20 при 160оС. Готову шарлотку перевернути на решітку й охолодити.
Бограч
Пропорції: по 150 г копченого і сирого сала, по 1 кг яловичини (м’якоті) і свинини (ребер),
3 цибулини, 2 ст. л. паприки, 1 ст. л. меленого перцю чилі, 1,5–2 л води, 2 середні морквини,
3 солодкі перці, 1 кг картоплі, 3 середні помідори, 150 мл червоного сухого вина, часник, сіль, перець до смаку.
Можливо, хтось скаже, що найкращий бограч виходить, коли його варити у казанку на відкритому вогні. Та все ж зауважу, що ця страва, зварена з достиглих у сезон помідорів і перцю, виходить не менш смачною і на плиті, тим паче що так простіше регулювати інтенсивність вогню. А при приготуванні бограча це дуже важливий момент.
У каструлю покласти сире і копчене сало, поставити на невеликий вогонь, щоб витопився жир. Додати покришену цибулю, томити її 2-3 хв, щоб зм’якла. Всипати паприку і перець чилі. Обсмажувати близько хвилини, весь час помішуючи. Покласти в каструлю м’ясо, обсмажити, помішуючи, щоб не пригорало. Влити воду, посолити, поперчити, ретельно перемішати, довести на великому вогні до кипіння, а потім зменшити вогонь, аби бограч легенько побулькував, і томити його так близько години. Додати подрібнені моркву, картоплю, а через хвилин 20 солодкий перець. Коли звариться картопля, додати помідори (попередньо їх ошпарити, зняти шкірку і подрібнити) та вино. Накрити кришкою, томити ще 20 хв. Додати порізаний часник, не накриваючи кришкою, варити ще 5 хв. Готово!
Наталія ЗІНЧУК
Газета «7 днів» розпочала ще один конкурс – «Кращий родинний рецепт». Якщо ви маєте кулінарний талант і хочете поділитися з нашими читачами рецептом страви, улюбленої у вашій родині, ласкаво просимо!
Надсилайте рецепти з фото готових страв на електронну адресу 7dniv.rv@ukr.net, а ми опублікуємо їх у газеті. Обиратиме найкращу страву депутат міської ради Любов Романюк, яка обіцяє випробувати кожен рецепт, а фотозвіт про приготування страви за цим рецептом опублікувати в себе на сторінці у соцмережі Фейсбук. Вона ж запропонувала призи для переможців.
Серед усіх учасників буде обрано переможців у трьох номінаціях – найкращий салат, найсмачніша випічка і найситніша основна страва (друге). На переможців чекають приємні й корисні на кухні подарунки!
Конкурс триватиме до 29 листопада. Переможців оголосимо у випуску газети від 13 грудня, на Андрія.
7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.