Архів новин

Кухарі експериментували, готуючи цікаві кваліфікаційні роботи | Газета 7 Днів

Кухарі експериментували, готуючи цікаві кваліфікаційні роботи

14.11.2018 08:31
Переглядів:476

Безробітні Рівненщини і Полтавщини, зареєструвавшись у своїх центрах зайнятості, мріяли про достойну роботу, тому обрали навчання у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за професією «Кухар». Зізнаються, навчання цікаве, умови для опанування професією відмінні, а головне – доброзичлива і сприятлива атмосфера у закладі. Отож,  майбутні кухарі демонстрували професійні навички, вміння, презентували кваліфікаційні вироби, відстоюючи свої роботи та дослухаючись до порад і зауважень досвідчених роботодавців. 

Презентація виробів завжди відбувається у навчальному ресторані навчально-виробничого комплексу РЦПТО ДСЗ у м. Рівне на вул. І.Підкови,17а. Державна кваліфікаційна атестація – традиційно яскраве і апетитне підтвердження майстерності. Віримо, що професійне навчання дозволить учорашнім безробітним успішно планувати подальший професійний шлях, опираючись на отримані знання і практичні вміння. Кухарів-професіоналів чекають сучасні українські ресторани, а роботодавці роблять ставку на кваліфікованих робітників.

Успішно здавши теоретичну частину іспиту, слухачі взялися до виконання кваліфікаційних робіт. Ми поцікавилися настроєм кожного з них. І от про що дізналися.

Рівнянка Лариса Яткевич-Сорокіна пам’ятає себе на кухні з 9 років: «Завжди любила куховарити. Дуже подобається готувати із мяса».Слухачка вподобала не лише українську, але й грузинську кухню. Із улюблених страв – м’ясо «Сациві» та суп «Харчо». Кваліфікаційну роботу «М’ясо по бургундськи» з вином і грибами, прикрашене базиліковими чіпсами, роботодавці обговорювали емоційно і пристрасно.

Юлія Володько із Костопільщини не зраджує патріотичним смакам – найбільше любить готувати український борщ із м’ясом і квасолею. На іспиті презентувала тушковану качачу гомілку. Кухар зізнається, що на практиці готувати качатину виявилося нескладно. Можливо, цьому вже сприяють професійні знання і професійний підхід до роботи?..

Гощанка Наталія Кеба використала фрукти і овочі. Слухачка поділилася, що їй подобаються яскраві та швидкі в приготуванні страви.

Наймолодша рівнянка Дарія Калісниченко фантазувала на тему «роли», нанизуючи соковиті запечені перці на шпажки.

Ольга Барановська, що приїхала на навчання із м. Гадяч Полтавської області, полюбляє українську, європейську, грузинську кухні. Проте особливо відзначає поліські соуси. «Саме у вас, на Рівненщині, соуси не поступаються французьким делікатесам. За одним із рецептів я й приготувала винно-вишневий соус до медальйонів з телятини.

Рівнянка Ірина Яковишина сміливо експериментує з мясними стравами. Для кваліфікаційної роботи вона обрала складний рецепт «Свинного філе у беконі». До страви слухачка подала ягідний соус, броколі та гарбуз. «М’ясо досить ситне, тому на гарнір я не готувала звичні продукти. Натомість приготувала …гарбуз. Це моя ідея подачі». Згодом члени атестаційної комісії визнають цей гарбузовий гарнір найкращим.

Цікаво, що серед слухачів – колишні вчителі, швачки, бухгалтери та інженери. За життєвих обставин, що склалися, безробітні не лише не втратили надію, але й проявили ініціативність і наполегливість у навчанні, досягли добрих професійних успіхів і вже можуть працевлаштовуватися.

Голова ДКК, партнер РЦПТО ДСЗ, активний роботодавець – Інна Василакі (ГРК «Підкова»), схвально оцінила роботу кухарів, а зацікавленим пропонувала працевлаштування у своєму закладі. Вона активно спілкувалася із випускниками, дізнавалася про практичні навички та готовність працювати у команді. Випускниця Ірина Яковишина вже відгукнулася на пропозицію.

Аліса Хагенбрух (Кейтерингова компанія «Кульбаба») оцінювала роботи кухарів як з точки зору споживача, роботодавця, так і з огляду на власний професійний досвід. Головним меседжем для початківців стала її порада: «Дегустуйте усе, що подаєте до столу!». Досвідчений кухар підказувала, як правильно зберігати інгредієнти, обирати та поєднувати, як забезпечити апетитний колір виробів, які продукти краще використовувати у тих чи інших стравах…

Майстер виробничого навчання Леся Вознюк задоволена групою, ділиться, що слухачі ініціативні, сміливо беруться за приготування нових страв. Важливо, що вони доброзичливо допомагали один одному при підготовці до ДКА, ділилися власними ідеями, а ще відповідально працювали під час виробничої практики. Роботодавці схвально відгукуються про підготовку кухарів у РЦПТО ДСЗ та готові запропонувати робочі місця кваліфікованим випускникам. Зокрема, Олександр Медведь (гастрокафе LOK) уже запросив на роботу талановитих кухарів.

Інна Василакі привітала групу із успішним завершенням навчання та вручила свідоцтва про професійну освіту.

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
6 + 6 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?