Архів новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
29
30
 
Квітень 2019
 

Домашній хліб: економить гроші, але забирає час | Газета 7 Днів

Домашній хліб: економить гроші, але забирає час

16.04.2019 12:03
Переглядів:788

Статистика свідчить, що в січні хліб у нас подорожчав приблизно на 50 копійок за буханку. За прогнозами експертів, до кінця року хлібобулочні вироби зростуть у ціні щонайменше на 15 відсотків. Чимало людей, аби зекономити, беруться пекти хліб самі. Чи справді це дешевше? Ми вирішили перевірити.

Валентина:

«Домашній хліб – це вигідно і корисно»

Моя знайома поділилася зі мною простим, але перевіреним рецептом. Складники прості: вода, борошно, цукор, сіль, дріжджі.

Отож купую в магазині кілограм пшеничного борошна вищого ґатунку і маленьку (42 грамів) пачечку дріжджів. Для одного буханця взяла 400 грамів пшеничного борошна, по чайній ложці солі та цукру, 15 грамів свіжих дріжджів, 300 мілілітрів води (звичайної з крана). Замісивши тісто, залишила його ферментувати при кімнатній температурі на всю ніч. Зранку його обім’яла, сформувала буханець, виклала у форму і залишила підростати ще на годину. За півгодини до випікання увімкнула духовку. Хліб випікався хвилин 35.

Готовий буханець заважив 670 грамів. Загалом на тісто витратила 6 гривень (сіль, цукор і воду не рахую). Додавши витрати на електроенергію (година роботи духовки – це приблизно 2,50 гривні), отримуємо вартість буханки хліба 8,5 гривні. На виготовлення хліба в мене пішло 14 годин, але враховуючи, що більшість часу воно бродило, то я була зайнята з тістом хвилин 40–50.

Нашій сім’ї з двох дорослих і двох дітей цієї буханки вистачило на два дні, тому, вважаю, самотужки пекти хліб досить вигідно. Але головне для мене, як мами, це те, що я знаю, що їдять мої діти. Звичайно, аби хліб став досконалим на смак, доведеться ще повправлятися і поекспериментувати з рецептами. Але, на мою думку, це якраз той випадок, коли шкірка варта вичинки.

Наталія:

«Перш ніж пекти, треба все ретельно порахувати»

Враховуючи ціну на електроенергію, газ, борошно та інші продукти, перед випіканням домашнього хліба треба все ретельно зважити. По-перше, врахувати, скільки хліба споживає ваша сім’я; по-друге, чи всі їдять однаковий хліб; по-третє, скільки часу та коштів витрачається на випікання хліба вдома. Моїй сім’ї на день достатньо буханця білого хліба. Але я більше полюбляю чорний, тож раз на тиждень купую і такий. 

Оскільки на кухні не маю сучасних гаджетів, які полегшують життя пекарям, все випікаю в духовці. Тому для мене процес приготування як хліба, так і будь-якої іншої випічки досить тривалий. Відтак можу це собі дозволити тільки у вихідні.

І останній аргумент, а для мене він чи не найголовніший – я не «дружу» з дріжджовим тістом. Спекти торт мені набагато простіше, ніж смачний хліб. Тому зазвичай купую хліб у магазині. 

На мою думку, одиноким пенсіонерам, які живуть без дітей та онуків, простіше купити хліб, аніж спекти.

 

Як бачимо, думки розділилися. Просцес випікання хліба хоча й дає невелику економію, проте потребує чималих затрат часу і зусиль. Кожен обирає, що для нього важливіше.

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
5 + 7 =
More information?

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?