Домашній хліб: економить гроші, але забирає час | Газета 7 Днів
Домашній хліб: економить гроші, але забирає час
Статистика свідчить, що в січні хліб у нас подорожчав приблизно на 50 копійок за буханку. За прогнозами експертів, до кінця року хлібобулочні вироби зростуть у ціні щонайменше на 15 відсотків. Чимало людей, аби зекономити, беруться пекти хліб самі. Чи справді це дешевше? Ми вирішили перевірити.
Валентина:
«Домашній хліб – це вигідно і корисно»
Моя знайома поділилася зі мною простим, але перевіреним рецептом. Складники прості: вода, борошно, цукор, сіль, дріжджі.
Отож купую в магазині кілограм пшеничного борошна вищого ґатунку і маленьку (42 грамів) пачечку дріжджів. Для одного буханця взяла 400 грамів пшеничного борошна, по чайній ложці солі та цукру, 15 грамів свіжих дріжджів, 300 мілілітрів води (звичайної з крана). Замісивши тісто, залишила його ферментувати при кімнатній температурі на всю ніч. Зранку його обім’яла, сформувала буханець, виклала у форму і залишила підростати ще на годину. За півгодини до випікання увімкнула духовку. Хліб випікався хвилин 35.
Готовий буханець заважив 670 грамів. Загалом на тісто витратила 6 гривень (сіль, цукор і воду не рахую). Додавши витрати на електроенергію (година роботи духовки – це приблизно 2,50 гривні), отримуємо вартість буханки хліба 8,5 гривні. На виготовлення хліба в мене пішло 14 годин, але враховуючи, що більшість часу воно бродило, то я була зайнята з тістом хвилин 40–50.
Нашій сім’ї з двох дорослих і двох дітей цієї буханки вистачило на два дні, тому, вважаю, самотужки пекти хліб досить вигідно. Але головне для мене, як мами, це те, що я знаю, що їдять мої діти. Звичайно, аби хліб став досконалим на смак, доведеться ще повправлятися і поекспериментувати з рецептами. Але, на мою думку, це якраз той випадок, коли шкірка варта вичинки.
Наталія:
«Перш ніж пекти, треба все ретельно порахувати»
Враховуючи ціну на електроенергію, газ, борошно та інші продукти, перед випіканням домашнього хліба треба все ретельно зважити. По-перше, врахувати, скільки хліба споживає ваша сім’я; по-друге, чи всі їдять однаковий хліб; по-третє, скільки часу та коштів витрачається на випікання хліба вдома. Моїй сім’ї на день достатньо буханця білого хліба. Але я більше полюбляю чорний, тож раз на тиждень купую і такий.
Оскільки на кухні не маю сучасних гаджетів, які полегшують життя пекарям, все випікаю в духовці. Тому для мене процес приготування як хліба, так і будь-якої іншої випічки досить тривалий. Відтак можу це собі дозволити тільки у вихідні.
І останній аргумент, а для мене він чи не найголовніший – я не «дружу» з дріжджовим тістом. Спекти торт мені набагато простіше, ніж смачний хліб. Тому зазвичай купую хліб у магазині.
На мою думку, одиноким пенсіонерам, які живуть без дітей та онуків, простіше купити хліб, аніж спекти.
Як бачимо, думки розділилися. Просцес випікання хліба хоча й дає невелику економію, проте потребує чималих затрат часу і зусиль. Кожен обирає, що для нього важливіше.
7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.