Архів новин

На Рівненщині розпочався сезон викопування озимого часнику | Газета 7 Днів

На Рівненщині розпочався сезон викопування озимого часнику

18.07.2019 12:54
Переглядів:480

Хто не полінувався восени висадити часник, той нині може потішити себе новим урожаєм. Сезон викопування озимого часнику нині стартує на Рівненщині.

 Один з тих трудівників – викладач НУВГП  Микола Пікула, який виростив непоганий урожай на батьківській землі у Вовковиях Демидівського району.  

 

  

– Багато тому, що в селі мало не садять. А те що не з'їмо, то продамо,– пояснює пан Микола тим, кого вразила кількість часнику на фото, які чоловік розмістив на своїй сторінці у соцмережі.

В українських селах завжди садили часнику багато, адже здавна залюбки споживали його у сирому вигляді та як спецію. Особливо цінували за  цілющі властивості. При цьому слідкували, щоб споживання було помірним. Бо від користі до біди – один крок

 

Відомо, що часник допомагає покращити функціонування серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину в крові, виводить паразитів, дбає про шкіру. А ще на його основі виготовляють дієві ліки від кашлю і запальних процесів.

 

Викопувати часник радять за сухої сонячної погоди.  Очищені від ґрунту головки разом зі стеблами розкладають сушитися під навісом у добре провітрюваному приміщенні.  А вже після просушування часник слід обрізати від  корінців (до 3 мм) та стебел.

 

  

Якщо врожай правильно підготувати до зберігання, то можна буде не лише перезимувати, але й мати запаси до літа. Відомо, що оброблений часник пролежить без втрат набагато довше!

 

Щоб запобігти проростанню, корінці кожної головки обпалюють на плиті чи багатті.

 

Колись зберігали часник, сплітаючи зі стебел коси, які підвішували до стелі у темному приміщенні. Нині обрізані головки все частіше засипають у капронову панчоху та зберігають не на сонці.

 

Щоб врожай без втрат пережив зиму, радять засипати головки сіллю чи мукою. Щасливчики, які мають дачні лазні чи пічки можуть засипати очищений, просушений та оброблений врожай попелом. Також відомий спосіб зберігання часнику й у стерильних банках.

 

 

Щоправда, надлишок можна завжди продати, особливо навесні.

 

Оксана ПИЦЬКА

 

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
2 + 9 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?