Рівненський підприємець розкрив секрети селекції бегоній | Газета 7 Днів
Рівненський підприємець розкрив секрети селекції бегоній
Рівненський бізнесмен, а заодно агроном за фахом і селекціонер-любитель Анатолій СИДОРУК власноруч вивів п’ять сортів бегонії шестирічної селекції. Деякі з них схрещені між собою. Окремі кущі аж вгинаються під вагою гігантських квіток. Йому вдалося застосувати на практиці набуті знання агронома і багаторічний досвід селекціонування. Сьогодні квітникар дає поради щодо вирощування і селекції бегоній:
- У селекції бегоній дуже важливо знати: чим більше на кущі чоловічих і жіночих квіточок, тим краще відбувається селекція і тим краще приживається квітка.
Ділячи цибулини бегонії, запобігти їхньому загниванню можна, продезінфікувавши ранки. З цією метою обробляють місця поділу цибулини садовим варом.
Замість нього я готую у склянці тісто із житнього борошна і води. Воно вбирає вологу, але разом з тим не пропускає інфекції. У тісто додаю ще чайну ложечку натурального, власного виробництва меду. Тісто на самій лише воді може пересохнути, а утворена шкоринка – потріскатись. З медом воно більш в’язке і краще прилипає.
У період зимової сплячки впадають не тільки окремі тварини, а й дерева і квіти. І це потрібно враховувати.
Наприклад, стебло бегонії повністю всихає, лише залишається в землі спляча цибулинка. Але не поспішайте викидати рослину. Як роблю я? У період «засинання» поливаю її рідше, аби в горщику не пересох грунт. Потім буквально на день дістаю цибулинку з грунту, провітрюю її, загортаю в агроволокно і кладу в холодне темне місце – у погріб. Там вона лежить до лютого. Тоді дістаю цибулинки, розкладаю в коробочці, пересушую, дивлюсь, які з них можна ділити. А коли цибулинки «просинаються», висаджую їх у грунт. При цьому потрібно слідкувати, щоб верхня частина цибулини виднілася над поверхнею землі, інакше може загнити.
Тим, хто вирощує бегонії у квартирі, раджу взимку тримати її цибулини в овочевій шухляді холодильника, де підтримується стабільна температура і вологість.
7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.