Архів новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
 
Листопад 2012
 

Повідомлення про помилку

  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls в menu_set_active_trail() (рядок 2405 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/menu.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int в element_children() (рядок 6595 із /home/dnivrvua/domains/7d.rv.ua/includes/common.inc).
×

«Хріновий барон» | Газета 7 Днів

«Хріновий барон»

30.11.2012 00:00
Переглядів:966
За Володимиром Мальчевським це прізвисько свого часу закріпили колеги по роботі за його вправність у приготуванні традиційної гостренької приправи

Володимира Мальчевського часто можна бачити в круглому критому павільйоні продовольчого ринку Рівного з нехитрим крамом – хріном власного приготування. Більш як 15-річний досвід заняття цією справою дозволив йому до тонкощів оволодіти цією справою.

– Свого часу я поїздив по світі. Працював 14 років на Крайній Півночі, у локомотивному депо з ремонту тепловозів, – пригадує Володимир. – І вже тоді полюбив хрін, а там у магазинах його не продавали. То я привозив його стільки, що на місяць вистачало для всієї бригади. Коли розпався Союз, повернувся в Україну, в рідну Гощу, одружився, став жити в Рівному.

Теща, Раїса Макаревич, навчила зятя тонкощам приготування смачного хрону. Відтоді й відлічується його, так би мовити, хріновий «стаж».

Саме тоді, 15 років тому, із чолові­ком сталася біда, з якої ледве вибрався. Невідомі з метою пограбування вдарили його по голові чимось металевим і вкинули непритомного в крижану Устю. Як зараз пам’ятає: сталося це 26 грудня. Скільки часу пролежав у крижаній воді – не знає. Жінка, яка вигулювала собаку неподалік залізничного вокзалу, помітила у річці тіло і терміново викликала швидку. Благо, що вода виявилась теплішою, ніж повітря, бо землю тоді вже притрусило снігом, він вижив.

Потім було довгих 10 днів у комі, третій ступінь обмороження вух, опухла від обмороження голова, крововилив у спинний мозок. Із таким «букетом» ушкоджень лікарі давали мало шансів на життя. Але зробили все можливе і таки врятували чоловіка. Що після такого вижив, він досі вважає дивом.

Хтозна, яку роль в одужанні відіграв і його улюблений хрін, якого він завжди їв багато, адже це найсильніша фітонцидна рослина. Хрін, як відомо, містить у собі важливі біологічно активні речовини, що й пояснює його велику лікувальну силу.

Та й чоловік сам собі лікарем став. Бо добре знав: не буває лиха без добра. Почав загартовуватися, що­дня вранці і ввечері обливаючись холодною водою. Очищав організм, раз на тиждень повністю від­мовляючись від їжі і навіть води з 18-ї години п’ятниці до 12-ї години неділі. І вже за півроку відчув зцілення.

У цей час влаштувався на «Рівнеазот».  Постійно й далі приносив колегам свою гостреньку смакоту. Азотівські колеги за це й прозвали його «хріновим бароном». Два дні працював на підприємстві, а наступні два дні – на ринку і в городі.

Головна культура на його ділянці – столові буряки, під них чоловік тради­ційно відводить десять соток. Коли Володимира скоротили з підприємства, виготовлення хрону стало ремеслом, яке допомагає йому виживати.

– Головне в цьому ділі,  – вважає Володимир, – не лінуватися. Щоб встигнути вранці на ринок, встаю о 3-4-ій ранку. Бо всі інгредієнти мають бути свіжі. Це для мене як закон і для покупців привабливо – хто вже раз покуштував, приходить ще. І хоча рецепт приготування цієї приправи простий, її смак залежить не тільки від комбінації інгредієнтів, а й від натхнення. Тому завжди роблю її з любов’ю.

А оскільки копання хрону – фізично важка праця, то як людина з технічним мисленням (за фахом сам технік-механік) чоловік удосконалив цей трудомісткий процес. Він придумав і змайстрував із автомобільної ресори копач для хрону, що нагадує льодокол. Спочатку прицільно кидає його, наче спис, на корінь, що росте в землі, трохи заглиблює, розхитуючи при цьому, і зламує корінь. Коли виймає копач  – корінь уже легко витягується із землі за листя.

Заготовляє корені про запас восени, у жовтні – листопаді. Бо тоді, каже, хрін найкращий і найміцніший. Кількох центнерів коренів вистачає до наступного врожаю. Копає хрін на людських городах. Люди його самі про це просять. Бо коли хрону на городі забагато, то він розростається як бур’ян і глушить городину. Іноді буває й черга, бо не скора це справа, хрін копати, навіть механізувавши її. Росте корінь глибоко, то лопатою його не так-то легко викопати. Після оранки плугом буває навіть навпаки – хрін розтягується по всьому городу. А от Володимирів копач бере глибоко і чисто, причому не залишаючи на землі ран.

Зберігає заготовлений хрін у ямі, прикриваючи його землею, щоб добре трималася волога. Бо в льосі корені швидко в’януть.

Від тещі досвід виготовлення хрону перейняла й дружина Людмила. Можна сказати, це стало їх родинною справою.

Марія КОРНІЙЧУК

Майстер-клас із приготування хрону від Володимира Мальчевського: «Від­варюю буряк 20-30 хв (молодий – 10-15 хв). Очищений хрін пропускаю через соковижималку. У кип’яченій воді розчиняю сіль і цукор (на літрову банку – чайну ложку солі і 2 чайні ложки цукру), додаю оцет за смаком. Усе перемішую з натертим буряком і перекладаю у скляну тару, яку накриваю кришкою».

Консервуємо, і не тільки

¤ Коріння свіжого хрону (1 кг) промийте і замочіть приблизно на добу в холодній воді, міняючи її кілька разів. Очищені корінці пропустіть через м’ясорубку. Розчиніть у склянці кип’яченої води по 0,5 ст. л. солі і цукру і влийте в перемелену кашку. Додайте стопку оцту чи 20 г лимонної кислоти. Швидко перемішайте, роз­кладіть готовий хрін у простери­лізовані банки і закрутіть кришками.

Цей рецепт можна змінювати з урахуванням особистого смаку. Наприклад, солі і цукру можна класти більше або менше; разом із хроном прокрутити кілька зубчиків часнику.

¤ Коріння хрону викопують восени до заморозків або навесні. Збе­рігають у льосі, заритими в пісок.

¤ Щоб натертий хрін не набув сіруватого відтінку, його негайно треба заправити оцтом.

¤ Якщо насипати в огірковий розсіл столову ложку подрібненого хрону, цвіль на ньому не з’явиться.

¤ Помідори у відкритій банці не запліснявіють, якщо їх посипати зверху сухим листям хрону.

¤ Смак хрону поліпшує лимонний сік, а його гостроту можна зменшити, додаючи сметану і яблука.

¤ Хрін додають до різноманітних майонезів, сиру, йогурту, квашеної капусти, огірків та інших овочів.

Щоб уникнути сліз

Хрін виділяє фітонциди, які по­дразнюють слизову носа та очей. Щоб уникнути цих неприємних відчуттів, надягніть на м’ясорубку чи соковижималку поліетиленовий пакет і примотайте його нитками чи притисніть гумкою.

Втім, медики запевняють, що неприємності, ви­кликані хроном, дуже корисні, адже фітонциди не залишають шансів на існування шкідливим мікробам. І якщо ви  страждаєте від нежиті або легкої застуди, займіться приготуванням хрону – від симптомів захворювання не залишиться і сліду.

Пікантний соус

Відомо, що у хроні міститься більше вітамінів, зокрема вітаміну С, ніж у цитрусових. Уже з цієї причини хрін заслуговує на те, щоб йому бути в нашому щоденному раціоні. Знаю, декому здоров’я не дозволяє споживати гострі приправи, ще й із додаванням оцту. То соус, рецепт приготування якого пропоную, оцту не містить. Отже, смакувати ним можна майже без застережень. Даю гарантію: вам неодмінно сподобається.

Для приготування 1 кг соусу потрібно: 550 г хрону (кореня), 650 г сметани, по 15 г солі і цукру.

У сметану додають натертий хрін, заправляють сіллю і цукром.

Подають до відварного язика, запеченого м’яса, холодцю, домашньої ковбаси, шинки та інших холодних закусок із м’яса.

Марина В’ЮН,
викладач виробництва харчової продукції вищої категорії Рівненського коледжу економіки та бізнесу

7d.rv.ua дозволяє безкоштовно використовувати інформацію, розміщену на сайті “7 днів” за умови гіперпосилання та згадки першоджерела.

Реклама

Loading...

Додати новий коментар

Filtered HTML

  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Дозволені теґи HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсилкам спаму.
9 + 0 =
More information?

Шість підказок про наші біди і відступництво від Бога

... Далі

І відкрилася правда, куди вели Україну всі наші вожді

 

... Далі

Опитування

Який спосіб ви вважаєте найкращим для управління багатоквартирним будинком?